Деимпериализация, деколонизация и рефедерализация на Русия! Да дадем оръжието за победата на Украйна, призоваха евродепутатите

Путин трябва да бъде подведен под отговорност за убийството на Навални, заяви в резолюция Европарламентът

Европейският парламент
Европейският парламент Източник: EP

Руското правителство и Владимир Путин лично носят наказателна и политическа отговорност за убийството на своя най-виден опонент Алексей Навални, гласи резолюция, приета днес от Европейския парламент.

 

Евродепутатите решително осъждат убийството на Алексей Навални и изразява пълната си подкрепа на Юлия Навалная в решимостта ѝ да продължи делото, започнато от него.

 

Алексей Навални
Алексей Навални Източник: AP

В резолюцията евродепутатите подчертават, че пълната наказателна и политическа отговорност за смъртта на Навални се носи от руската държава, и в частност от нейния президент Владимир Путин, който следва да бъде подведен под отговорност.

 

Евродепутатите предупреждават, че убийството на Алексей Навални е още една проява на нарастващите и систематични репресии в Русия и изискват независимо и прозрачно международно разследване на смъртта му, за да се разкрие истината, да се гарантира отчетност и да се осигури правосъдие.

 

Москва, Кремъл
Москва, Кремъл Източник: Ройтерс

Политическата система на Русия се контролира, се казва в резолюцията, от консолидиран авторитарен режим, който участва в ширеща се корупция, който използва манипулирани избори, за създаде привидно впечатление за демокрация и да концентрира цялата власт в ръцете на Владимир Путин.

 

Подкрепете демократичната опозиция в Русия, призовават евродепутатите

Подчертавайки, че е погрешно да се счита, че руският народ е тъждествен с "войнствения, авторитарен и клептократичен режим на Кремъл", евродепутатите изразяват своята солидарност с всички онези в Русия и извън нея, които въпреки умишлено бруталните репресии и тежките лични последици продължават да намират смелостта да казват истината.

 

Алексей Навални въплъщаваше борбата за свобода и демокрация в Русия с мечтата си за "бъдещата красива Русия", казват евродепутатите, призовавайки ЕС и неговите държави членки да продължат да показват своята неизменна солидарност и активно да подкрепят независимото руско гражданско общество и демократичната опозиция.

 

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: EPA

Те също така настоятелно призовават държавите членки да увеличат усилията си за намиране на осъществими начини за освобождаване на най-силно засегнатите затворници, особено политическите затворници или тези подложени на изтезания, включително възможността за евентуален обмен на затворници.

 

Подкрепата за Украйна е най-добрият отговор на Кремъл

От началото на пълномащабното нашествие на Русия в Украйна през 2022 г. руските органи засилиха репресиите си срещу опозиционните гласове в страната, предупреждават евродепутатите, които искат ЕС, неговите държави членки и партньори със сходни възгледи по света да продължат своята политическа, икономическа, финансова и военната подкрепа за Украйна като най-добрият отговор на потисническите и агресивни практики от страна на режима в Кремъл.

 

Решителната победа на Украйна може да доведе до истински промени в Руската федерация, по-специално деимпериализация, деколонизация и рефедерализация, като всички те са необходими условия за установяване на демокрация в Русия.

 

Европарламентът призовава Европейската комисия, и по-специално Европейската служба за външна дейност, да разработи активна, дългосрочна стратегическа политика спрямо Русия, която ефективно да отговаря на настоящото реално състояние на отношенията между ЕС и Русия, на положението с правата на човека в Русия и на необходимостта от подкрепа на руското гражданско общество и представители на опозицията в изгнание.

Резолюцията беше приета с 506 гласа "за", 9 "против" и 32 " въздържал се".

 

Москва, Кремъл
Москва, Кремъл Източник: Reuters

ЕС трябва да подкрепи Украйна с всичко необходимо, за победата на Киев срещу Русия, заявиха евродепутатите в друга резолюция, приета в четвъртък.

 

В текста, приет с 451 гласа "за", 46 "против" и 49 "въздържал се", членовете на ЕП правят преглед на двете години от пълномащабното нашествие на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. Подчертавайки как войната е променила из основи геополитическото положение в Европа и извън нея, те посочват, че основната цел е Украйна да спечели войната, като предупреждава за сериозни последици, ако това не се случи.

 

Евродепутатите отбелязват, че други авторитарни режими наблюдават как се развива войната и преценяват възможностите, с които разполагат, за да упражняват агресивни външни политики.

 

За да спечели Киев, не трябва да има "самоналожено ограничение на военната помощ за Украйна", като Парламентът потвърждава необходимостта да предостави на страната всичко необходимо, за да си възвърне пълния контрол върху международно признатата ѝ територия.

 

Снабдяване на Украйна с боеприпаси, ракети и системи за противовъздушна отбрана

Евродепутатите изтъкват, че все още има огромни различия във военната подкрепа, предоставяна от държавите членки на ЕС на Украйна, и призовават за извършване на необходимите инвестиции в европейската отбранителна промишлена база. Това е от първостепенно значение, за да се отговори на нуждите на Украйна и да се възстановят изчерпаните запаси в ЕС.

 

Крилата ракета Taurus
Крилата ракета Taurus Източник: Wikipedia

Евродепутатите изброяват усъвършенствани системи за противовъздушна отбрана, ракети с далечен обсег на действие като например TAURUS, Storm Shadow/SCALP, различни видове артилерия и боеприпаси (155 mm по-специално) и дронове и оръжия за противодействие, като особено важни за Украйна.

 

Крилата ракета
Крилата ракета "Storm Shadow" Източник: Twitter

Всички държави членки на ЕС и съюзниците от НАТО трябва да подкрепят Украйна във военно отношение с не по-малко от 0,25 % от техния БВП годишно, казват евродепутатите. Те също призовават страните от ЕС незабавно да започнат диалог с дружествата в областта на отбраната, за да се гарантира увеличаване на производството и доставките на боеприпаси, снаряди и ракети за Украйна, които трябва да бъдат приоритизирани пред поръчките от други трети държави.

 

Освен това те призовават Камарата на представителите на САЩ да приеме своя пакет за военна помощ за Украйна без по-нататъшно забавяне.

 

Руските активи трябва да бъдат конфискувани

В резолюцията се подчертава спешната необходимост от стабилен правен режим, позволяващ конфискуването на руски държавни активи, замразени от ЕС, и използването им за реконструкцията на Украйна и за обезщетение на жертвите на войната. Русия трябва да бъде задължена да изплаща наложените ѝ репарации, за да гарантира, че тя ще допринесе значително за реконструкцията на Украйна.

 

Евродепутатите също така призовават ЕС да запази и разшири политиката си на санкции срещу Русия и Беларус. Това включва забрана на руския внос на уран и металургия в ЕС, прекратяване на сътрудничество с руския ядрен сектор и налагане на пълно ембарго върху вноса от ЕС на руски селскостопански и рибни продукти, както и на изкопаеми горива и втечнен природен газ, транспортирани по море по тръбопроводи.

 

Руски втечнен газ
Руски втечнен газ Източник: РИА Новости

Парламентът също така осъжда всички онези държави, дружества, сдружения и физически лица, които помагат на Москва да заобиколи ограничителните мерки на ЕС, като заявява, че тези разрушителни практики следва да бъдат криминализирани на равнище ЕС.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени