Делегация на "Хамас" е на посещение в Москва, Израел обвини Русия, че подкрепя тероризма и легитимира зверства

Заместник-министърът на външните работи на Иран Али Багери Кани също е на посещение в Москва

Сергей Лавров се ръкува с Абу Марзук, високопоставен член на Хамас
Сергей Лавров се ръкува с Абу Марзук, високопоставен член на Хамас Източник: МВнР на РФ

Делегация на палестинската групировка "Хамас", която контролира ивицата Газа, е на посещение в Москва, съобщи на редовен брифинг днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

 

Според източник от палестинската делегация, цитиран от агенция РИА Новости, в състава на делегацията е и високопоставеният член на "Хамас" Абу Марзук.

 

Русия поддържа връзки с всички ключови играчи в Близкия Изток, включително Израел, Иран, Палестинската автономия и "Хамас". Москва неведнъж е обвинявала за настоящата криза неуспеха на американската дипломация и е призовавала за прекратяване на огъня между Израел и палестинската групировка и възобновяването на преговорите за намиране на мирно решение на конфликта.

 

Отделно от това Захарова съобщи, че заместник-министърът на външните работи на Иран Али Багери Кани също е на посещение в Москва и е имал разговор с руския заместник-министър на външните работи Михаил Галузин. Иранският дипломат е главен преговарящ по ядрените въпроси на Ислямската република.

 

Израелското министерство на външните работи призова Русия в четвъртък, че е поканила представители на Хамас да посетят страната, пише "Таймс оф Израел", цитиран от БТА.

 

"Израел вижда поканата на висши служители на Хамас в Москва като неприлична стъпка, която подкрепя тероризма и легитимира зверствата на терористите от Хамас", написа говорителят на израелското министерство на външните работи Лиор Хаиат в социалната мрежа X (бивш Twitter).

 

Освен това той призовава Москва незабавно да изгони лидерите на Хамас. "Хамас е терористична организация, по-лоша от ИДИЛ", добави още Хаят.

"Ръцете на висши служители на Хамас са опетнени с кръвта на над 1400 израелци, които бяха заклани, убити, екзекутирани и изгорени и те са отговорни за отвличането на над 220 израелци, включително бебета, деца, жени и възрастни хора".

Още от "Светът"

Фон дер Лайен обвини германската крайна десница в "пропаганда за Путин" и "шпионаж в полза на Русия"

Председателката на ЕК изключи каквото и да било сътрудничество по европейски въпроси с групата, към която принадлежи АзГ - "Идентичност и демокрация", в която влиза и френската партия "Национален сбор"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени