Делегацията на МААЕ пристигна в АЕЦ "Запорожие"

Нейната мисия "може да е по-кратка" от предвиденото, каза украински източник

Запорожката АЕЦ и мисията на МААЕ
Запорожката АЕЦ и мисията на МААЕ Източник: Twitter

Мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) пристигна днес в Запорожката АЕЦ в Югоизточна Украйна, предадоха световните агенции, като се позоваха на свои журналисти на място.

 

Мисията за наблюдение на МААЕ в подложената на обстрел АЕЦ "Запорожие" може да се окаже "по-кратка от предвиденото", предаде Ройтерс, позовавайки се на украински източник, запознат със ситуацията и пожелал да остане анонимен.

 

Екипът, оглавяван лично от генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси, пристигна с голяма колона от автомобили. На място има сериозно присъствие на руски войници, каза репортер на Ройтерс. Пристигането на мисията се забави заради съобщения за сражения около най-голямата атомна електроцентрала в Европа, която е под контрола на Русия от март, отбелязва Ройтерс.

 

Екипът на агенцията за ядрена безопасност на ООН ще разследва условията, свързани със сигурността на централата, наложили изключването на един от реакторите, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на украинския ядрен оператор. "Енергоатом" каза по-рано днес, че руски обстрел с миномети е довел до изключване на един от реакторите от система за аварийна защита. Компанията добави, че обстрелът от страна на руските войски подчертава риска, на който са изложени инспекторите от МААЕ, които ще оценяват безопасността на централата.

 

"Има повишено ниво на военна активност, включително тази сутрин, до съвсем скоро", каза Гроси и добави, че, след като е бил осведомен за ситуацията от украинските въоръжени сили, е решил да продължи въпреки рисковете.

 

"Но, след като преценихме предимствата и недостатъците и след като стигнахме толкова далеч, няма да спираме", добави Гроси. Говорител на МААЕ по-късно каза, че мисията е била забавена на контролираната от Украйна страна на фронта в продължение на около три часа и добави, че Гроси "лично е преговарял с украинските военни власти, за да може тя да продължи".

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени