Демократите настояват Байдън да даде F-16 и ATACMS на Украйна, съобщава The Hill

The Hill посочва, че част от поддръжници на прехвърлянето на F-16 и ATACMS са сред водещите фигури на Демократическата партия - Джейсън Кроу, Ричард Блументал, Шелдън Уайтхаус, Джаред Голдън и Марк Кели

Балистични ракети, ракетен комплакс ATACMS
Балистични ракети, ракетен комплакс ATACMS Източник: US Army

Президентът на САЩ Джо Байдън е подложен на натиск, включително в рамките на своята партия, като някои членове настояват за изпращане на изтребители и ракети с по-голям обсег на действие в Украйна, докато Русия продължава да нанася въздушни удари, съобщи американското издание The Hill, позовавайки се на свои източници.

 

По-рано конгресмени и от двете партии вече са призовали Байдън да предостави на Киев ракети с голям обсег ATACMS и модерни изтребители F-16. Белият дом досега отказваше да направи това, заявявайки, че Украйна има други приоритети.

 

Въпреки това решението за предоставяне на Украйна на бойните танкове М1 Abrams, взето след месеци на противопоставяне от страна на Белия дом, даде основание за оптимизъм по отношение на по-тежките оръжия, смята седмичникът.

 

Според поддръжниците на доставките F-16 и ракетите с далечен обсег на действие биха могли да изиграят ключова роля в очакваното контранастъпление, смятат и някои американски военни лидери, отбелязва The Hill.

 

Демократът от Колорадо Джейсън Кроу е един от най-активните членове на Камарата на представителите на САЩ, които призовават за увеличаване на помощта за Украйна. Той е ветеран от въоръжените сили, служил е във войната в Ирак и е посетил Украйна миналата година.

 

"В наш интерес е Украйна да победи", заяви Кроу пред мозъчния тръст "Хъдсън институт" миналата седмица. - "В наш интерес е да положим усилия и да им дадем това, от което се нуждаят. "Украйна се намира в критична точка на войната. F-16 предлагат по-голям обсег на действие от наземните системи и могат да помогнат на Украйна да получи превъзходство във въздуха", каза Кроу пред The Hill.

 

The Hill посочва и други поддръжници на прехвърлянето на F-16 и ATACMS сред водещите фигури на Демократическата партия - Ричард Блументал, Шелдън Уайтхаус, Джаред Голдън и Марк Кели.

 

"Комбинацията от танкове, изтребители и ATACMS ще помогне на Украйна да се противопостави на предстоящата офанзива на Русия и да премине в настъпление както на изток, така и на юг, за да подкопае още повече способността на Русия да продължи да воюва в Украйна", заявиха Блументал и Уайтхаус в писмо до Байдън с искане за разширяване на военната помощ за Украйна. - Нека да дадем на украинците всичко, от което се нуждаят, за да победят. Точно сега".

 

Щилдън Уайтхаус каза, че оръжията са доказано ефективни и че украинската армия вече се е доказала като армия, способна да използва съвременни оръжейни системи на САЩ. "Нашата работа е да гарантираме, че разполагат с всичко необходимо, за да изгонят руските войски от тяхната територия", каза Уайтхаус в изявление пред The Hill.

 

"Бойните самолети и ракетите с по-голям обсег ще помогнат за постигането на победа на Украйна, която доказа, че е отговорен стопанин на западните оръжия", добави той.

 

Желанието на ВСУ да се сдобият с далекобойни (300 км, бел. ред.) ракети ATACMS е подкрепен от успеха на HIMARS, по-малко мощна ракетна система за залпов огън, която е смятана за фактор, "променил играта" в отбраната на Украйна. САЩ за първи път доставиха HIMARS миналата година, но поставиха софтуерни ограничения върху комплексите (далекобойност 80 км, бел. ред.), така че с тях да не може да бъде обстрелвана руска територия и да се използват само за отбрана.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени