Демонстрация в Кабул за правата на жените прерасна в насилие

През последните два дни афганистански жени протестират в контролирания от талибаните Кабул

Демонстрация в Кабул за правата на жените прерасна в насилие
Демонстрация в Кабул за правата на жените прерасна в насилие Източник: РИА Новости

Демонстрация в Кабул за правата на жените е прераснала днес в насилие, става ясно от кадри на местни телевизии, предаде ДПА, цитирана от БТА. Има най-малко един пострадал човек, журналисти разпространиха видео на жена, от чиято глава тече кръв. 

 

През последните два дни афганистански жени протестират в контролирания от талибаните Кабул. Те настояват за равенство, справедливост и демокрация и за спазване на правата на жените. Днес активистките бяха застанали близо до президентския дворец и издигаха транспаранти с надпис: "Ние не сме жените от 90-те".

 

На кадри в социалните мрежи се вижда група афганистанки, застанали срещу група въоръжени талибани, видимо в разгорещен диалог. Някои от жените кашлят, което е знак, че срещу тях е използван газ. Една жена казва, че е била бита.

 

Талибаните сега твърдят, че ще спазват правата на жените в рамките на своята концепция за шериата. Когато те управляваха Афганистан през 90-те години, жените трябваше да бъдат забулени от главата до петите, нямаха право да излизат от дома без придружител роднина, нито да ходят на училище или да работят.

Още от "Светът"

Сенатът на САЩ ще разгледа законопроекта за помощ на Украйна още във вторник, 23 април

След като гласуваха в подкрепа на законопроекта в Камарата на представителите, сенаторите от двете партии сключиха споразумение, което ще позволи гласуване в Сената

Прочетете повече прочетете повече

Украйна извърши през нощта мощна атака с дронове срещу Русия, съобщи източник от украинското военно разузнаване

Най-малко три енергийни подстанции и склад за гориво са били поразени в съвместна операция на Службата за сигурност на Украйна (СБУ),  военното разузнаване (ГУР) и специалните сили

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени