Демонстрация в Кабул за правата на жените прерасна в насилие

През последните два дни афганистански жени протестират в контролирания от талибаните Кабул

Демонстрация в Кабул за правата на жените прерасна в насилие
Демонстрация в Кабул за правата на жените прерасна в насилие Източник: РИА Новости

Демонстрация в Кабул за правата на жените е прераснала днес в насилие, става ясно от кадри на местни телевизии, предаде ДПА, цитирана от БТА. Има най-малко един пострадал човек, журналисти разпространиха видео на жена, от чиято глава тече кръв. 

 

През последните два дни афганистански жени протестират в контролирания от талибаните Кабул. Те настояват за равенство, справедливост и демокрация и за спазване на правата на жените. Днес активистките бяха застанали близо до президентския дворец и издигаха транспаранти с надпис: "Ние не сме жените от 90-те".

 

На кадри в социалните мрежи се вижда група афганистанки, застанали срещу група въоръжени талибани, видимо в разгорещен диалог. Някои от жените кашлят, което е знак, че срещу тях е използван газ. Една жена казва, че е била бита.

 

Талибаните сега твърдят, че ще спазват правата на жените в рамките на своята концепция за шериата. Когато те управляваха Афганистан през 90-те години, жените трябваше да бъдат забулени от главата до петите, нямаха право да излизат от дома без придружител роднина, нито да ходят на училище или да работят.

Още от "Светът"

"Хамас" каза, че е приел египетско-катарското предложение за спиране на огъня с Израел

Изявлението на палестинската групировка дойде часове след като Израел нареди евакуация на град Рафах в очакване на сухопътна офанзива на израелските сили срещу палестинския град

Прочетете повече прочетете повече

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени