Демонтаж: В Одеса решиха да премахнат паметниците на Екатерина Втора и Александър Суворов (ВИДЕО)

Това решение е взел Градският съвет на Одеса

Паметникът на Екатерина Втора в Одеса
Паметникът на Екатерина Втора в Одеса

Ръководството на градския съвет в Одеса съобщи, че днес е взел решение за демонтиране и преместване на т.нар. "паметник на основателите на града", основна част от който е скулптурата на руската императрица и палач на украинския народ Екатерина Втора.

 

По-рано през деня депутат от Върховната рада в Киев каза, че изпълкомът на Одеския градски съвет е решил да бъде демонтиран паметникът на руския завоевател-пълководец Александър Суворов. Премахването на паметника е предшествано от онлайн гласуване каква да бъде неговата понататъшна съдба. Гласували са около 8000 души като повече от половината са се изказали категорично за премахването му, съобщи зам.-кмътат на Одеса Олег Бриндак, цитиран от "Настоящее время", телевизията на Радио Свобода. 

 

През последните години в Украйна има кампания за "тотална декомунизация и дерусификация", като се премахват руски и съветски паметници и се променят географски названия, свързани с Русия и Съветския съюз. 

 

"Екатерина Втора първоначално забранила да се преподава на украински език, да се печатат украински книги. След това е започнало физическо унищожение, отмяна на хетманския ред и казашките порядки. След това тази кървава палачка е започнала провеждането на многочислени депортации от Украйна и на татари от Крим, където са заселвани москали. Именно те са днешните окупатори", заявява пред изданието Евгений Добриян, един от организаторите на "антиекатеринински" акции на протест. 

 

"През 1783 тя (Екатерина Втора, бел. ред.) е направила от свободните хора на Слободска Украйна и Хетманщина крепосни, - отбелязва историкът Тарас Гончарук. - Как е възможно да се налага робство в Европа в края на XVIII?".

 

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени