Денонощен комендантски час затваря Ливан за 11 дни заради коронавирусен бум

Денонощен комендантски час влезе в сила в Ливан от полунощ и ще действа до 25 януари, предаде France24

Денонощен комендантски час затваря Ливан за 11 дни заради коронавирусен бум
Денонощен комендантски час затваря Ливан за 11 дни заради коронавирусен бум Източник: Anadolu Agency

Ливанците останаха в домовете си днес, в първия ден от 11-дневния локдаун, който беше наложен в полуунощ с цел да забави рязкото нарастване на новите случаи на заразени с коронавирус. Засилените ограничения, които включват 24-часов полицейски час до 25 януари, идват, след като някои болници започнаха да остават без свободни легла за лечение на пациенти с Covid-19. Най-малко три болници в столицата бяха разрушени при мощния взрив на пристанището на Бейрут на 4 август м.г. Останалите сега са препълнени и вече отказват да приемат пациенти с коронавируса. В тях не достигат кислород и апарати за обдишване.
През последните седем дни средният дневен брой на заразените в страната с 6-милионно население достигна рекорд от 5440. Вчера положителни се оказаха близо 18 процента от направените тестове за вируса. От днес по решение на Висшия съвет за отбрана на републиката прекратяват работа всички държавни учреждения и частни фирми, затварят се кината, библиотеките, музеите, ресторантите, стадионите и казината. Училищата и университетите преминават изцяло на дистанционно обучение. Забраняват се разходките в общинските паркове и по крайбрежните булеварди. Излизането на улицата се разрешава само в краен случай, и то след получаване на разрешение, за 1 час, за да се отиде за хляб, на лекар, в аптека, болница или до летището.
За първи път се затварят и супермаркетите. Те и ресторантите ще доставят продукти на населението по поръчка.

Още отпреди взрива на епидемията от коронавируса Ливан изживява безпрецедентна икономическа и финансова криза, която още повече усложнява положението с локдауна. Националната валута се срина, банковият сектор също, депозитите на гражданите са блокирани. Във вторник групата на Световната банка одобри пакет от помощи за 246 милиона долара, за да помогне на 786 000 уязвими ливанци, но не е ясно кога тази помощ ще пристигне.

Източник: France24.com


              

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени