Der Spiegel: И в блока на Меркел заговориха за въоръжаване на Украйна

Вече и в блока на Ангела Меркел се заговори за необходимостта Германия да доставя оръжие на Украйна - за въоръжаване на украинскат...

И в блока на Меркел заговориха за въоръжаване на Украйна
И в блока на Меркел заговориха за въоръжаване на Украйна Източник: EPA

Вече и в блока на Ангела Меркел се заговори за необходимостта Германия да доставя оръжие на Украйна - за въоръжаване на украинската рамия се обяви експертът по външна политика и депутат от ХСС Томас Ерндел, пише "Der Spiegel". Ерндел призовава съидейниците си да преразгледат позицията си по този въпрос. Първият политик в Германия, който заговори на тази тема е лидерът на "Зелените" Робърт Хабек. Той заяви, че е "трудно да се откаже оръжие за самозащита" на Украйна. Думите му влязоха в противоречие не само с политиката на федералното правителство, но и с програмата на самите "Зелени". Досега екологичната партия застъпване принципа да не се изнася оръжие за региони, където се води война.

 

Хабек се сблъска с лавина от критики, както от страна на политически опоненти, така и от свои съпартийци. Но темата за въоръжаването на украинската армия остана част от публичния дебат, а сега обхвана и блока ХДС/ХСС, от чиито редове бе излъчен действащия канцлер - Ангела Меркел. Депутатът Томас Ерндел, в интервю за "Der Spiegel", призова своя политически блок да промени неотстъпчивата си позиция - по думите му, "рефлекторният отказ да се достави оръжие" на Украйна няма никакъв смисъл, а въоръжаването на украинската армия заслужава сериозна дискусия. Защото в контекста на стабилността на цяла Европа отбранителните възможности на Киев играят голяма роля.

 

Лидерът на "Зелените", след вълната от критики, уточни, че е имал предвид само нелетално отбранително оборудване като прибори за нощно виждане и системи за откриване на мини. Според Ерндел, това е недостатъчно. "Очевидно е, че украинските ВМС, например, не са особено устойчиви. А ВВС не са въоръжени подобаващо. Затова са нужни действия, надхвърлящи доставката на прибори за нощно виждане или устройства за откриване на мини. Русия извърши мощно превъоръжаване на окупираните територии и наскоро струпа до украинската граница над 100 хиляди войници. Това е драстичен дисбаланс на силите. Не бива така да подвеждаме нашия партньор", коментира политикът от ХСС.

 

"Der Spiegel" напомня на Ерндел, че федералното правителство, в което участва и неговата партия има различна позиция. Ерндел обаче смята, че ако през 2014 г. и през следващите години не е било съвсем ясно каква е ролята на Русия в тази война, днес това не е така. "Сега осъзнахме, че руската агресия се засилва, международните споразумения се нарушават отново и отново. Именно затова трябва още веднъж да направим оценка на ситуацията в Украйна", подчертава депутатът.

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени