Десетки хиляди излизат на протест в подкрепа на Навални

Акцията е втората, откакто той бе задържан при кацането си в Москва от Берлин на 17 януари, пет месеца след като бе транспортиран в изкуствена кома до клиника "Шарите" в германската столица

Протест в Иркутск
Протест в Иркутск Източник: ИА "ИрСити"

В десетки градове на Русия са планирани нови протести в подкрепа на опозиционера Алексей Навални. Властите правят всичко възможно да ги предотвратят. Сборният пункт на протестиращите в Москва е Лубянският площад в центъра, където се намира централата на Федералната служба за сигурност. Голям периметър около сградата е отцепен от полицията. Затворени са седем централни станции на метрото. Променени са маршрутите на наземния градски транспорт. Столицата днес е без пешеходци в центъра, затворени са част от метростанциите и някои магазини, въведена е забрана за продажба на алкохол. С тези действия руските власти се надяват да ограничат днешната нова демонстрация в подкрепа на Алексей Навални. На предишния протест на 23 януари се включиха над 100 града в цяла Русия. За тази неделя са насрочени демонстрации в около 60 града на РФ. Миналата събота бяха задържани почти 4000 души (според обновените данни на правозащитната организация "ОВД-Инфо"). Десетки хиляди бяха общо участниците само в Москва. 


Министерството на вътрешните работи предупреди, че участниците в незаконни масови мероприятия носят административна отговорност. Генералната прокуратура поиска да бъде блокиран достъпът до социалните мрежи, които публикуват информация за протеста. Няколко близки съратници на Навални бяха поставени под домашен арест. Те за заподозрени за това, че призивите им за участие в протестите на 23 януари са довели до нарушаване на противоепидемичните мерки. Тогава бяха задържани повече от 4 хиляди души в десетки градове на Русия. Образувани бяха 21 наказателни производства. 
Поради разликата във времето, в Далечния изток протестните шествия вече започнаха и публикации в социалните мрежи сочат и за първите задържани от властите. В Уран Уде полицията задържа правозащитничката Надежда Низовкина. В Новосибирск в са участвали около 2 000 души. Задържани са протестиращи във Владивосток и в Якутск. В Иркутск полицията е арестувала около 300 протестиращи, вкл. правозащитникът-активист Павел Харитоненко. 

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени