Десетки хиляди протестираха отново в Мианмар срещу извършителите на военния преврат

В страната продължават и арестите. Над 160 души са задържани по данни на базираната в Янгон Асоциация за подпомагане на политическите затворници

Десетки хиляди протестираха отново в Мианма срещу извършителите на военния преврат
Десетки хиляди протестираха отново в Мианма срещу извършителите на военния преврат Източник: Twitter

Десетки хиляди жители на Мианмар протестираха срещу военните, завзели властта. Протестите се състояха въпреки цензурата на интернет и арестите, предаде Франс прес. Протестиращите планираха да се съберат пред сградата на кметството в град Янгон, но зоната бе блокирана от военните. В резултат на това групи демонстранти организираха протестни шествия по улиците на града, където бяха разположени сили за борба с безредиците. Протестиращите настояваха военните да уважат резултатите от изборите в Мианмар и скандираха за освобождението на "Мама Су", визирайки Аун Сан Су Чжи. Протестиращи тракаха и с капаци на тенджери в опит да "изгонят демоните", визирайки военните, завзели властта. Протест имаше и в град Мандалей.

 

Вчера десетки хиляди души също протестираха в няколко градове на Мианма срещу извършителите на преврата на 1 февруари, сложил край на крехкия демократичен преход, продължил едва 10 години в азиатската страна. Днес кадри от протестите в Янгон бяха предавани на живо във Фейсбук въпреки разпореждането на военните за временно блокиране на интернет и на социалните мрежи. Според специализираната организация Нетблокс интернет функционира в Мианмар на 14 процента от обичайното си ниво. В страната продължават и арестите. Над 160 души са задържани по данни на базираната в Янгон Асоциация за подпомагане на политическите затворници.

 

Още в деня на преврата самата Аун Сан Су Чжи бе арестувана, а след това и обвинена, че нарушила търговски разпоредби. Тя е под домашен арест в резиденцията си в столицата на Мианмар Найпидау. Аун Сан Чу Чжи бе силно критикувана от международната общност заради пасивността си по време на кризата с рохингите, но нейните сънародници продължават да я почитат. На последните избори нейната партия Национална лига за демокрация победи и това уплаши генералите в Мианмар, че може да се стигне до промяна в Конституцията, която сега е благосклонна към военните. Именно затова военните извършиха преврат, като обявиха, че са го направили заради, както те казаха, огромните изборни измами по време на парламентарния вот през ноември.

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени