Десетки хиляди протестираха срещу измамата на изборите от страна на Вучич и СПП, стигна се до сблъсъци с полицията

Международна наблюдателна мисия обаче заяви, че СПП е спечелила несправедливо предимство чрез медийни пристрастия, неетичното и непочтено влияние на президента Александър Вучич и нередности при гласуването като купуване на гласове

Протестиращи срещу Вучич в Белград
Протестиращи срещу Вучич в Белград Източник: AP

Сръбската полиция се сблъска с протестиращите срещу Александър Вучич в нощ на силно напрежение в Белград. Част от демонстрантите опитаха да щурмуват сградата на общината в сръбската столица, докато настояваха за анулиране на резултатите от парламентарните и местните избори, които опозицията смята за фалшифицирани. Сградата беше обстрелвана с яйца, камъни и пиротехника, докато хората отвън скандираха "Вучич е Путин".

 

Управляващата от 2012 г. популистка Сръбска прогресивна партия (СПП) спечели 46,72% от гласовете на предсрочните парламентарни избори миналия уикенд според предварителните резултати от държавната избирателна комисия.

 

Лявоцентристкият опозиционен алианс "Сърбия срещу насилието" е втори на изборите с 23,56% от гласовете, а Социалистическата партия на Сърбия трета с 6,56%. "Сърбия срещу насилието" също твърди, че е имало големи нарушения на изборния закон в надпреварите за град Белград и за парламента.

 

Протестиращи в Сърбия
Протестиращи в Сърбия Източник: AP

"Вучич крадец", скандираха протестиращите. Полицаите обаче не позволиха на протестиращите да нахлуят в централните административни сгради, като използваха сълзотворен газ, а малко след това ги разгониха с насилие от централните части на Белград.

 

Привърженици на опозицията се опитват да проникнат в сградата ан градската администрация в Белград
Привърженици на опозицията се опитват да проникнат в сградата ан градската администрация в Белград Източник: AP

Президентът Александър Вучич излезе с гневна позиция, в която нарича участниците в протеста "хулигани, биячи и насилници". Той определи като "лъжи" твърденията на опозиционните лидери, че изборите са опорочени и даде да се разбере, че няма да отстъпи.

 

Международна наблюдателна мисия обаче заяви, че СПП е спечелила несправедливо предимство чрез медийни пристрастия, неетичното и непочтено влияние на президента Александър Вучич и нередности при гласуването като купуване на гласове.

 

Протестите в Сърбия
Протестите в Сърбия Източник: Ройтерс

Близо 40 души са арестувани при размириците. Небойша Зеленович - един от лидерите на опозиционния алианс "Сърбия срещу насилието" - съобщава, че цялата полиция е превзела центъра на Белград, включително покривите на сградите, в зоната, в която се намират всички правителствени институции.

 

Зеленович заявява, че борбата им срещу режима на Вучич ще продължи. Коалицията е убедена, че властите са откраднали победата им на местните избори в Белград. Международните наблюдатели потвърждават, че кампанията не е била честна заради пропагандата на правителството в медиите, злоупотребата с публични ресурси и доминацията на Вучич в обществения дебат, който дори не е кандидат на вота.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени