Десетки хиляди в Грузия настояха за освобождаването на Саакашвили

Демонстрантите изпълниха Площада на Свободата в града

Десетки хиляди в Грузия настояха за освобождаването на Саакашвили
Десетки хиляди в Грузия настояха за освобождаването на Саакашвили Източник: Twitter
Десетки хиляди грузинци се събраха на митинг в столицата Тбилиси, за да поискат освобождаването на хвърления в затвора бивш президент и опозиционен лидер Михаил Саакашвили, предаде Франс прес.
 
Скандирайки прякора на Саакашвили "Миша!" и развявайки национални знамена, демонстрантите изпълниха Площада на Свободата в града и главната пътна артерия бул. "Руставели", като кореспондент на АФП оценява тълпата на повече от 50 000 души.
 
Президент на Грузия от 2004 до 2013 г., Саакашвили беше арестуван и хвърлен в затвора в началото на октомври след завръщането му от изгнание в Украйна. 53-годишният създател на основната опозиционна сила на Грузия, Обединеното национално движение, обяви гладна стачка и лекарите изразиха загриженост за влошеното му здраве.
 
Яркият прозападен реформатор беше осъден задочно по обвинение в злоупотреба със служебно положение и осъден на шест години затвор през 2018 г. Той отрече нарушения.
 
Адвокатът на Саакашвили Ника Гварамия прочете обръщение към тълпата, призоваващо правителството, свързано с неговия основен съперник - влиятелния магнат Бидзина Иванишвили и бивш премиер - да бъде "унищожено".

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени