Десетки са убити или ранени при руски терористичен ракетен удар в Одеса

Тежко засегната е цивилна инфраструктура в пристанищния град на Черно море, който стана обект на много руски удари в последните седмици

Разрушения вследствие на руския терористичен удар
Разрушения вследствие на руския терористичен удар Източник: Telegram

Руска терористична ракетна атака е причинила смъртта на най-малко 14 души, а 46 са ранени, в Одеса, съобщи ръководителят на областната военна администрация Олег Кипер.

 


Тежко засегната е цивилна инфраструктура в пристанищния град на Черно море, който стана обект на много руски удари в последните седмици. По него се изстрелват дронове и ракети почти всеки ден този месец.

 

Изясняват се данни за броя на загиналите и ранените, както и пълният списък на разрушенията и щетите. На местопроизшествието прокурорите, в сътрудничество с други служители на реда, документират последиците от въоръжената агресия на Руската федерация. 


Сред жертвите са и медик и представител на аварийните служби, съобщи Кипер. Двамата се втурнали към мястото на първи удар, за да помогнат на ранени, но последвал втори.


Пострадали са общо 7 души от аварийните служби, както и, според медийни публикации, двама бивши високопоставени служители на Украйна (не се съобщава на какво ниво), присъединили се към армията. Десет жилища, газопровод и други обекти са повредени, от разкъсания газопровод е избухнал пожар, впоследствие потушен.

 

Ранени от руския терористичен удар
Ранени от руския терористичен удар Източник: Telegram

"Руският терор в Одеса е знак за слабостта на врага, който се бие срещу украинските цивилни в момент, когато не може да гарантира безопасността на хората на собствената си територия", написа началникът на кабинета на президента на Украйна Андрий Ермак в Телеграм.

 


Това стана след серия украински атаки по руски области, предимно с дронове. Днес украинското разузнаване пое отговорността за нападение и срещу малка рафинерия в Калужка област.

 

Член на спасителния екип
Член на спасителния екип Източник: Telegram

В Белгородска област при обстрел се съобщава за убит цивилен, а гласуването за президент за кратко бе преустановено. Според обществената телевизия "Суспилне" утре, 16 март, ще бъде ден на траур в Одеса.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени