Десетки убити в полицейска престрелка с наркотрафиканти в Рио де Жанейро

Общо трима полицаи са били ранени по време на престрелката, като един е починал от раните си

Десетки убити в полицейска престрелка с наркотрафиканти в Рио
Десетки убити в полицейска престрелка с наркотрафиканти в Рио Източник: Twitter

Най-малко 25 души са загинали по време на интензивна престрелка между полицията и наркодилъри в квартал на бразилския град Рио де Жанейро. Това съобщават агенция  Ройтерс  и Би Би Си. Броят на жертвите е най-големият в рамките на една полицейска акция в бразилския щат, който в продължение на десетилетия страда от насилие при акции за борба с трафика на наркотици. "Това е най-големият брой смъртни случаи в полицейска операция в Рио, надминавайки 19-те жертви в Complexo do Alemão през 2007 г., но тогава не загубихме нито един полицай. Сега обаче има починал полицай", заяви шефът на полицията Роналдо Оливейра пред Ройтерс. Общо трима полицаи са били ранени по време на престрелката, като един е починал от раните си.

 

Над квартала Жакарезиньо кръжат хеликоптери, а по улиците полицаи преследват наркопласьорите, които бягат по покривите и се опитват да се укрият, показват местните телевизии, които предават на живо. Полицията е принудена да слезе от бронираните превозни средства и да премине през улиците на фавелата през множество барикади. Заподозрените бандити опитали да избягат по покривите, след като полицията нахлула във фавелата с бронирани коли, а от въздуха била подкрепяна от хеликоптери. Сред убитите в Жакарезиньо има босове на наркобандата, която е командвала живота във фавелата. Арестувани са най-малко 10 заподозрени престъпници. Фавели се наричат бордеите в по-богатата южна част на Бразилия. Жителите им са предимно преселници от бедните северни райони. Най-известните и най-опасните са тези в Рио де Жанейро.

Още от "Светът"

Водещи новини

ГЕРБ: Язовир "Пазар дере" е източен за 3 дни, това е тежка манипулация на предизборния щаб на Радев

Пред медиите кандидат-депутатът от 24 МИР Тома Биков настоя секретарят на президента по антикорупция Пламен Узунов да даде обяснение за разпространените в интернет кадри, на които се вижда как той получава торба с неизвестно съдържание от бившия митнически шеф Петко Петков

Последни новини

Най-четени