Деца са загинали при атака на руските военнопрестъпници по евакуиращи се от град Ирпин близо до Киев

Момче и момиче са загинали със своята майка

Спасено украински бебе в град Ирпин
Спасено украински бебе в град Ирпин Източник: Twitter

Руските войски са открили огън по цивилни граждани по време на опит за евакуация на град Ирпин, близо до Киев. Информацията идва от кореспондент на радио "Свобода", като според изданието са загинали най-малко трима души, а поне един е тежко ранен.

 

По непотвърдена официално информация двама от загиналите са деца, момче и момиче, които са загинали със своята майка. Обстрелът е бил по мост, по който минава маршрут, посочен за евакуация. По информация на журналист Андрий Дубчак, публикувана във Facebook, мостът е бил атакуван с минохвъргачки. Днес беше съобщено, че в Романовка ще чакат автобуси за евакуация на хората от Ирпен, съобщава УНИАН.

 

Върховната рада на Украйна разпространи съобщението за евакуацията в социалните мрежи, тъй като в района има проблеми с комуникациите. Едновременно с това за втори ден бе обявен зелен коридор за евакуация от блокирания Мариупол.

 

В съответствие с постигнатите договорености между Украйна и Русия по време на втория кръг преговори такива зелени коридори се договарят между военните ведомства на двете страни. И вчера беше обявен такъв, но в края на деня Украйна и Русия си размениха взаимни обвинения, че реална евакуация е бил възпрепятствана.

 

Ръководителят на военната и гражданската администрация на Донецка област Павло Кириленко обяви, че хуманитарен коридор ще минава до Запорожие, а от три места ще тръгнат автобуси. Градът е възможно да се напусне и с частен транспорт, движещ се в конвой с осигурен ескорт на Червения кръст.

Още от "Светът"

Путин подписа указ за увеличаване числеността на руската армия до почти 2,4 милиона души

На правителството е възложено да предостави на Министерството на отбраната на Руската федерация бюджетни средства от федералния бюджет, необходими за изпълнението на този указ

Прочетете повече прочетете повече

Ранените цивилни в украинския град Харков при руска бомбардировка нараснаха на 30

Харков, вторият по големина град в Украйна, е разположен близо до руската граница и постоянно е подложен на атаки от руски бомби, ракети и безпилотни летателни апарати

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата в Палермо поиска 6 г. затвор за Матео Салвини

Салвини е обвинен в отвличане поради забраната, наложена от него като вътрешен министър на 147 мигранти, намиращи се на борда на испанския кораб "Open Arms", да слязат на остров Лампедуза през август 2019 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени