Дейвид Камерън призова Конгреса на САЩ да не повтаря с Путин грешките, допуснати с Хитлер

Трудно е да си представим по-ярък пример за това как една държава напада друга без никакво основание, убеждава Камерън американските конгресмени

Дейвид Камерън
Дейвид Камерън Източник: Пресцентър на МВнР

Министърът на външните работи и бивш британски премиер Дейвид Камерън призова американските конгресмени да не повтарят с руския президент Владимир Путин грешките, допуснати по време на политиката на отстъпки спрямо Хитлер, и спешно да одобрят решението за многомилиардна военна помощ за Украйна, предаде Би Би Си.

 

"Не искам да проявяваме слабостта, проявена към Хитлер през 30-те години на миналия век [...] Не искам да проявяваме слабостта, проявена към Путин през 2008 г., когато той нахлу в Грузия, или несигурността на нашия отговор през 2014 г., когато той завзе Крим и голяма част от Донбас - за да извърши нов акт на агресия през 2022 г., който да ни струва много повече", пише Камерън в статия в американското онлайн издание "Дъ Хил"(The Hill).

 

"Трудно е да си представим по-ярък пример за това как една държава напада друга без никакво основание", убеждава Камерън американските конгресмени. "От едната страна е Путин, който се надява да разшири империята си, като просто надвие Запада. Той смята, че ние сме слаби. Мисли, че може да му се размине този акт на агресия, най-шокиращият, който сме виждали през живота си", пише ръководителят на Форин офис.

 

"А от другата страна сме ние", продължава Камерън. "Ние разполагаме с ресурсите, икономическата мощ, знанията. Нашата икономика е 25 пъти по-силна от руската. На тях им се наложи да се обръщат за помощ към Пхенян. Всичко, което трябва да направим, е да използваме силата си. Въпросът е: имаме ли волята?"ь пита той, цитиран от БТА.

 

Камерън посвети отделен параграф на спекулациите, популярни поне през първата година и половина на войната, че прехвърлянето на модерни оръжия в Украйна може да доведе до някакъв вид ескалация. Камерън ги отхвърля.

 

"Ние доказахме, че опасността от ескалация е илюзия. Великобритания беше първата, която даде всичко - от противотанкови оръжия до артилерия, танкове, а сега и средства с голям обсег на действие като ракетите "Сторм шадоу". Всеки път Путин правеше войнствени изявления за ескалация - и всеки път се оказваше, че това е само реторика", припомня бившият британски премиер.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени