Диктаторът Путин обяви създаването на военен алианс със Северна Корея

Почти 5 милиона артилерийски снаряда, както и балистични ракети, бяха изпратени от Северна Корея в Руската федерация

Диктаторите Владимир Путин и Ким Чен-ун
Диктаторите Владимир Путин и Ким Чен-ун Източник: Kremlin.ru

Русия и КНДР ще си оказват помощ в случай на агресия срещу някоя от страните, заяви руският диктатор, Владимир Путин след посещение в Пхенян. Според него клаузата за взаимопомощ в случай на война е включена в споразумението за стратегическо и всеобхватно партньорство, което беше подписано след разговори със севернокорейския диктатор Ким Чен-ун.

 

"Много внимание на днешните разговори беше отделено на въпросите на сигурността", каза Путин, цитиран от Интерфакс). Според руския диктатор Москва "не изключва за себе си", включително военно-техническото сътрудничество с КНДР, което в момента е забранено от санкциите на ООН.

 

Режимът на санкции срещу Пхенян, който е "вдъхновен от САЩ и техните съюзници", трябва да бъде преразгледан, каза Путин. Западните страни също нарушават "ограниченията в рамките на различни видове международни задължения", продължи той и добави, че има предвид доставката на оръжия с голям обсег за Украйна за удари по руска територия.

 

Русия и КНДР "защитават идеята за формиране на по-справедлив и демократичен, многополюсен световен ред", а подписаното споразумение е "фундаментално" и ще постави основата на отношенията "в дългосрочен план", подчерта Путин.

 

Според южнокорейското разузнаване КНДР вече доставя оръжие на Кремъл, след като Путин се обърна към Пхенян за помощ през лятото на 2022 г., на фона на поредицата от провали на руската армия в Украйна.

 

Почти 5 милиона артилерийски снаряда, както и балистични ракети, бяха изпратени от Северна Корея в Руската федерация, в отговор Москва започна да снабдява Пхенян с танкове, самолети и технологии за шпионската сателитна програма, заяви южнокорейският министър на отбраната Шин Уон-сик пред Bloomberg.

 

КНДР "винаги ще изпълнява вярно задълженията си по договора", каза Ким Чен-ун на церемонията по подписването, преди която поднесе на Путин бюстове, изобразяващи него.

 

"Времето се промени. Статутът на КНДР и Руската федерация в световната геополитическа структура също се промени", подчерта Ким Чен-ун. Той добави, че смята Русия за "най-честния приятел и съюзник", а Путин е "най-скъпият приятел на корейския народ".

Още от "Светът"

Вашингтон не удовлетвори търсеното от Зеленски разрешение за удари в дълбочина на руска територия с американски ракети,

Американски и европейски представители отбелязаха с различна степен на тревога възможността евентуалното бъдещо правителство на Тръмп да намали рязко американската помощ за Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Байдън покани лидерите на над 50 държави за предоставяне на военна помощ за Украйна

Поканата беше отправена след като американският президент обяви нов пакет от помощ за Киев в размер на около $8 млрд., включващ системи за ПВО "Пейтриът", управляеми бомби с голям обсег и дронове

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени