Диктаторът Путин пак плаши: Разрешението за удари срещу Русия с оръжия с голям обсег ще доведе до война с НАТО

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън и държавният секретар Антъни Блинкен потвърдиха, че американските власти обсъждат използването на западни ракети за удари дълбоко в руската територия

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: Globallookpress

Ударите на Украйна със западни оръжия с голям обсег на руска територия ще означават, че САЩ и страните от НАТО са пряко замесени във войната, заяви диктаторът Владимир Путин. "Ако това решение бъде взето, това няма да означава нищо повече от прякото участие на страните от НАТО, САЩ, европейските страни във войната в Украйна. Това е тяхното пряко участие. И това, разбира се, значително променя самата същност, самата природа на конфликта. Това ще означава, че страните от НАТО, САЩ, европейските страни са във война с Русия", каза военнопрестъпник № 1.

 

Според него украинските войски не могат да нанасят удари с модерни високоточни системи с голям обсег без разузнавателни данни от западни сателити, които могат да бъдат предоставени само от САЩ и страните от НАТО. Освен това полетните данни в ракетни системи с голям обсег се въвеждат само от военни специалисти от страните, които произвеждат тези оръжия.

 

"И следователно не става въпрос за това да се позволи на украинския режим да удари Русия с тези оръжия или да не позволи. Става въпрос за това дали страните от НАТО са пряко замесени във военния конфликт или не", добави президентът.

 

Ден по-рано източници от британското правителство казаха пред The Guardian, че британските власти ще позволят използването на ракети с голям обсег Storm Shadow за удари дълбоко в руска територия. Според тях такова решение вече е взето, но не се очаква да бъде обявено публично.

 

Ракетите Storm Shadow, разработени от Великобритания и Франция, имат обсег 250-500 км. Първите такива ракети пристигнаха в Украйна през май 2023 г. Руската страна заяви, че въоръжените сили на Украйна са ги използвали при удари по самопровъзгласилата се ЛНР, а също така са се опитали да атакуват Крим с тях.

 

В същото време Министерството на отбраната на Руската федерация твърди, че руските военни са успели да прихванат ракети и да нанесат удар по летищата, където са базирани самолетите, изстрелващи Storm Shadow.

 

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън и държавният секретар Антъни Блинкен потвърдиха, че американските власти обсъждат използването на западни ракети за удари дълбоко в руската територия. Според тях възможността за използване на ракети ATACMS ще позволи на Украйна да отговори адекватно на доставките на Иран на повече от 200 балистични ракети за Русия.

 

Държавният департамент подкрепя пълното премахване на забраната, докато Пентагонът и разузнаването остават предпазливи, опасявайки се от ескалация на конфликта и евентуално използване на ядрено оръжие от страна на Русия, пише Financial Times.

 

ATACMS няма да помогне много на Украйна, тъй като Русия е преместила 90% от самолетите си, участващи в бомбардировките й, на летища извън обсега на тези ракети, заяви миналата седмица министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

 

Но директорът на ЦРУ Уилям Бърнс и директорът на британското разузнаване МИ6 Ричард Мур заявиха на конференцията на FT през уикенда, че ядрените заплахи на Путин не трябва да се приемат лекомислено, но и че Западът също не трябва да се плаши прекомерно.

Още от "Светът"

Много мързеливи руски командири виновни за тежки загуби на Москва - руснаците се събраха на полигон, а въоръжените сили

За пети път за шест месеца въоръжените сили на Украйна проследяват струпвания на руснаци с помощта на БЛА и след това нанасят удари с от РСЗО HIMARS

Прочетете повече прочетете повече

Украинската ПВО отблъсна руско терористично нападение срещу Киев, 54 украински дрона удариха Русия

Отломки от унищожен украински дрон предизвикаха пожар в склад за боеприпаси в град Торопец в руската Тверска област, което наложи частична евакуация на жителите на околността

Прочетете повече прочетете повече

Единайсет жени има в проектосъстава на новата Европейска комисия, сред тях е и Екатерина Захариева, която ще отговаря за

Проектоструктурата на новата ЕК се основава на нашите политически приоритети, заяви на пресконференция пред журналисти в Страсбург Урсула фон дер Лайен

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени