Диктаторът Путин ще смени Шойгу като министър на отбраната на Русия с Андрей Белоусов

Шойгу, който бе министър на отбраната от 2012 г., ще стане секретар на влиятелния Съвет за сигурност на Руската федерация на мястото на Николай Патрушев

Андрей Белоусов и Сергей Шойгу
Андрей Белоусов и Сергей Шойгу Източник: Колаж/Zonanews

Руският диктатор Владимир Путин предложи първия вицепремиер Андрей Белоусов за нов министър на отбраната на мястото на Сергей Шойгу, предаде ТАСС, цитирайки указ, публикуван днес на сайта на Кремъл.

 

Франс прес отбелязва, че изненадващото отстраняване на Шойгу е част от дълбоки промени в правителството, предложени от Путин броени дни след като положи клетва като държавен глава за пети мандат.

 

Той смени министъра на отбраната повече от две години след началото на т. нар. специална военна операция в съседна Украйна, която буксува.

 

Шойгу, който бе министър на отбраната от 2012 г., ще стане секретар на влиятелния Съвет за сигурност на Руската федерация на мястото на Николай Патрушев. Смятан за близък до Путин, той също така ще отговаря за развитието на военнопромишления комплекс.

 

Бъдещият руски министър на отбраната Андрей Белоусов е икономист по образование. Началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов запазва поста си, съобщи пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Още от "Светът"

Вашингтон не удовлетвори търсеното от Зеленски разрешение за удари в дълбочина на руска територия с американски ракети,

Американски и европейски представители отбелязаха с различна степен на тревога възможността евентуалното бъдещо правителство на Тръмп да намали рязко американската помощ за Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени