Директорът на ЦРУ е посетил Афганистан преди началото на американското изтегляне

САЩ ще предадат част от въоръженията и военната си техника в Афганистан на властите в Кабул преди напускането на страната, съобщи говорителят на Пентагона Джон Кърби

Уилям Бърнс
Уилям Бърнс Източник: Pri

Директорът на ЦРУ Уйлям Бърнс е направил тайно посещение в афганистанската столица в момент, когато растат опасенията дали Афганистан ще е в състояние да се бори с тероризма след изтеглянето на останалите войски на САЩ до края на лятото, предаде Асошиейтед прес. Отделно от това, високопоставен бивш афганистански служител по сигурността, работил по антитерористичната програма на страната, каза, че между 2 и 6 военни единици, обучени и ръководени от ЦРУ да проследяват бунтовници, вече са прехвърлени под афганистански контрол.

 

Американският министър на отбраната Лойд Остин одобри укрепване на защитата на американските войски в Афганистан преди извеждането им от страната. Това включва разполагане на бомбардировачи и на атомния самолетоносач "Дуайт Айзенхауър", който ще остане в зоната на оперативна отговорност на Централното командване на въоръжените сили на САЩ (СЕНТКОМ), предаде Ройтерс.

 

САЩ ще предадат част от въоръженията и военната си техника в Афганистан на властите в Кабул преди напускането на страната, съобщи вчера на редовен брифинг говорителят на Пентагона Джон Кърби. Кърби каза, че председателят на комитета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили в момента преосмисля плановете за това, подготвени още при предишната американска администрация. Заедно с ген. Мили по плана работи и началникът на СЕНТКОМ генерал Кенет Маккензи. Изтеглянето на американски войски започва на 1 май и ще завърши до 11 септември, информира БТА.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени