Директорът на ЦРУ тайно се е срещнал с главатаря на талибаните в Кабул

Масов хаос, прекъснат от спорадично насилие, обхвана летището в Кабул, като западни войници и афганистански охранители отблъскват отчаяни тълпи, напиращи да избягат

Талибани
Талибани Източник: Pinterest

Директорът на американското ЦРУ Уилям Бърнс тайно се е срещнал с главатаря на талибаните Абдул Гани Барадар в Кабул вчера, съобщава News.bg. Междувременно западните сили на летището в Кабул работят усилено и днес за извеждането на хората от Афганистан преди крайния срок 31 август, докато президентът на САЩ Джо Байдън е изправен пред нарастващ натиск да преговаря за повече време за извеждането по въздух на хиляди блокирани хора.


Масов хаос, прекъснат от спорадично насилие, обхвана летището в Кабул, като западни войници и афганистански охранители отблъскват отчаяни тълпи, напиращи да избягат след превземането от талибаните на афганистанската столица на 15 август. Страни, които евакуираха около 50 000 души през последните 10 дни, се опитват да спазят уговорения по-рано с талибаните краен срок за изтегляне на чуждестранните сили, каза дипломат от НАТО.


"Всеки член на чуждестранните сили работи с темпове на война, за да спази крайния срок", отбеляза дипломатът, който отказал да бъде идентифициран. Ръководителите на страните членки на Г-7 - Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ - ще се срещнат виртуално по-късно днес, за да обсъдят кризата. Байдън, който каза, че американските войски може да останат след крайния срок, предупреди, че евакуацията ще бъде "трудна и болезнена" и много може да се обърка. Демократичният представител на САЩ Адам Шиф, председател на Комисията по разузнаване на Камарата на представителите, заяви пред репортери след брифинг за Афганистан от представители на разузнаването, че не вярва, че евакуацията може да приключи през оставащите осем дни.


"Мисля, че е възможно, но мисля, че е много малко вероятно предвид броя на американците, които все още трябва да бъдат евакуирани", каза Шиф. Представител на талибаните заяви в понеделник, че удължаването няма да бъде предоставено, въпреки че той каза, че чуждестранните сили не са го търсили. Вашингтон заяви, че преговорите продължават.


Британският премиер Борис Джонсън заяви преди срещата на Г-7: "Ще помоля нашите приятели и съюзници да застанат до афганистанския народ и да засилят подкрепата за бежанците и хуманитарната помощ". "Талибаните ще бъдат съдени по делата им, а не по думите им", каза той в "Туитър". Британският министър на отбраната Бен Уолъс се съмнява, че ще има удължаване - "не само поради казаното от талибаните, но и ако погледнете публичните изявления на президента Байдън, мисля, че е малко вероятно".

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени