Дмитрий Кулеба: Трябват ни поне 90 танка Leopard - една танкова бригада

Към момента 5 държави са потвърдили, че ще дадат страховитото оръжие на отбраняващата се от руското нашествие Украйна

Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба Източник: МВнР на Украйна

Украйна се надява да получи достатъчно танкове Leopard от западни партньори, за да сформира танкова бригада. Това заяви министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба в интервю за журналиста Вадим Карпяк. "Нашата цел е да съберем танкова бригада от Leopards. Това е като за начало. Защо Leopard? Защото това е танк, който се произвежда в Европа от десетилетия и е в много европейски армии. Затова можете да вземете малко оттук, малко оттам", каза министърът.

 

Според Кулеба той вече знае пет държави, включително Полша и Финландия, които са готови да прехвърлят тези танкове на Украйна. Всички те обаче чакат окончателно одобрение от Германия, тъй като тя е производител на тези машини.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dmytro Kuleba (@dmytro_kuleba)

Колко танка съставляват една танкова бригада? Танковата бригада има три танкови батальона, всеки от които трябва да има 31 танка. Такана теория една танкова бригада трябва да има минимум 93 танка.

 

Въпреки исканията на Украйна, досега от западните партньори на въоръжените сили на Украйна са получени само танкове съветско производство. Един от най-последователните противници на прехвърлянето на западни танкове, включително Leopard, беше Германия. Преди няколко дни полският президент Дуда обяви, че Варшава е готова да прехвърли рота (10-12 танка) германски танкове Leopard в Украйна. Това е първото ясно обещание за доставка на тези машини. Готовност за споделяне на Leopard-и обявиха и във Финландия. Според германските медии германското правителство вероятно ще се поддаде на съюзническия натиск и ще даде на Украйна известно количество танкове Leopard.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени