Дмитрий Песков: Русия няма да остави без отговор провокативните действия на България и Чехия

Песков нарече позициите на Чехия и България в дипломатическия скандал "шизофренични"

Дмитрий Песков
Дмитрий Песков Източник: Twitter

Русия няма да остави без отговор неоснователните и провокативни действия на Чехия и България, заяви днес прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Русия реагира и ще реагира. Подобни абсолютно неприемливи и провокативни стъпки и абсолютно неприемливи, неоснователни и недоказани обвинения (по адрес на) Русия няма да останат без реакция", предупреди Песков, говорейки пред журналисти. Представителят на Кремъл не уточни какви ще бъдат тези ответни мерки. "Не искам да влизам в подробности, не виждам смисъл от това", каза той, като в същото време отбеляза, че във всеки случай действията на Русия ще бъдат в защита на на нейните интереси.

 

По-късно, в предаване по Първи канал на руската телевизия, Песков нарече позициите на Чехия и България в дипломатическия скандал "шизофренични". "Несъмнено действията на Прага и София предизвикват: а) раздразнение; б) съжаление; в) неразбиране", коментира говорителят на Путин. Той изрази "желание, разбира се, все пак да видим някакви промени в тази шизофренична позиция" на Чехия и България", казва той. Москва реагира "достатъчно енергично" при сегашната ситуация, коментира Песков. Според него Чехия и България трябва да осъзнаят, че не може да се отправят без основания сериозни обвинения по адрес на Русия или на която и да било друга държава. В противен случай обвиненията "автоматично девалвират" и се връщат като бумеранг по страните, които са ги отправили, увери той.

 

Представителят на Кремъл нарече обвиненията срещу Русия "глупости, които нямат никакви основания, те са лъжа". "И ние категорично не приемаме подобни обвинения", подчерта той.

Песков изрази задоволство, че в този случай "агресивната европейска солидарност не доминира и много държави от ЕС се опитват да оценят ситуацията балансирано и трезво, а също и трезво боравят с фактите". "Ние, разбира се, си даваме сметка, че определен лагер (на новите страни членки на) Европейския съюз в продължение на много години демонстрират много враждебно поведение към Русия, но се надяваме, че все пак това поведение ще бъде балансирано от гледната точка на тези държави, които са основата на Евросъюза и все така са склонни към по-трезв анализ", допълни той.

 

На 17 април Чехия каза, че Русия е замесена във взривовете в оръжейни складове в източното село Върбетице през 2014 г., при които загинаха двама души. Прага изгони 18 руски дипломати, които според страната всъщност са агенти на спецслужбите. Русия протестира остро и на свой ред експулсира 20 служители на чешкото посолство в Москва. Вчера представителка на българския главен прокурор пък съобщи, че прокуратурата подозира шестима руснаци, че са замесени в причиняването на четири взрива в страната от 2011 до 2020 г., в които е била съхранявана продукция на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, отбелязва ТАСС. В складовете във Върбетице също е имало боеприпаси на Гебрев.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени