Дмитро Кулеба: Дайте ни още оръжия, за да разбием обсадата на Мариупол

Има нарастващи признаци, че Русия може да е на ръба да превземане напълно Мариупол

Украинският външен министър Дмитро Кулеба
Украинският външен министър Дмитро Кулеба Източник: Укрiнформ

Украйна се нуждае от повече оръжия, за да разбие обсадата на Мариупол. Това каза в свое изявление външният министър на страната Дмитро Кулеба, съобщава BBC.

 

Има нарастващи признаци, че Русия може да е на ръба да превземане напълно Мариупол. Южният пристанищен град претърпя опустошителни атаки от началото на войната.

 

"Мариупол е в отчайващо положение. Ние правим всичко възможно, за да подкрепим цивилните и защитниците", заяви Кулеба. За да прекъснем обсадата на Мариупол и да ги спасим, имаме нужда от повече оръжия и работим с нашите партньори, за да го получим, добави той.

 

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща в сряда допълнителни 800 милиона долара (609 милиона британски лири) военна помощ за Украйна.

 

Говорейки за необходимостта от повече оръжия, Кулеба добави: "Ако Украйна не получи необходимите оръжия в рамките на няколко дни, а не до няколко седмици, това ще означава, че повече цивилни ще бъдат убити, повече зверства ще бъдат извършени и повече украински села и градове разрушен в резултат на руската офанзива".

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени