Дмитро Кулеба: Досега руската дипломация не е победила украинската в България. И няма да го направи

Кулеба признава, че си е тръгнал от България едва, когато въпросът с доставката на военна помощ е бил решен

Дмитрий Кулеба
Дмитрий Кулеба Източник: Официален сайт на МИД-Украйна

"Досега руската дипломация не е победила украинската в България и няма да го направи", заяви в интервю за украинската редакция на Би Би Си украинският външен министър Дмитро Кулеба. 

 

В отговор на журналиста, според който бившият министър-председател Кирил Петков е доставил оръжие на Киев през трети страни, но руската посланичка в София - Елеонора Митрофанова разполага с много връзки с български политици, украинският първи дипломат припомни посещението си в България през април 2022 г. 

 

"Няма само посланик, нито едно посолство не работи изолирано. Един посланик не може да постигне желания резултат без работа в екип. И нека бъдем откровени - отблокирахме България, след като президентът (Володимир Зеленски, бел. ред.) ме помоли да отида там. Бях там няколко дни  (тогава Дмитро Кулеба проведе срещи с президента Румен Радев, тогавашния министър-председател Кирил Петков, министъра на външните работи и отбраната на България.) и дори български журналисти ме питаха защо стоя там толкова дълго", обясни той.

 

Кулеба признава, че си е тръгнал от България едва, когато въпросът е бил решен. "Не трябва да се предполага, че нещо съществува изолирано, че има посланик, който прави всичко там сам и резултатът зависи само от него", посочва още украинският външен министър.

 

По думите му ситуацията в България е много тежка политически: "Те влизат в нов тур на избори, но ние ще работим в екип и с България. И досега руската дипломация не е победила украинската в България. И няма да спечели".

 

Попитан за скорошното назначаване на нов посланик у нас - Олеся Илашчук, и кой е предложил тази кандидатура, Кулеба отговаря, че е проведено интервю с нея и подчертава, че това няма значение, защото е важен резултатът. 

 

"Ако няма резултат, ще я отзова. Ако няма резултат, никой няма да ме спре да подпиша освобождаването й. Или на всеки друг посланик", категоричен е той.

Още от "Светът"

Германия гони над 30 руски дипломати по подозрения за шпионаж

Резидентурите на тайните служби на Москва, разположени в посолството в Берлин и в няколко консулства, очевидно са по-натоварени днес, когато имат около 160 служители, отколкото по времето на студената война

Прочетете повече прочетете повече

В Русия нараства паниката от готвеното украинско контранастъпление

Изглежда, че по-широката руска пролетна офанзива достига своята кулминация, а руското информационно пространство реагира със значителна тревога на забавянето на руските операции и потенциала на Украйна да си върне инициативата, пишат от ISW

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени