Дмитро Кулеба: Или нарисувайте картата на Европа в цветовете на ЕС, за да гарантирате сигурност и просперитет за всички европейци, или Путин ще я нарисува с кръв

Това, което направи Шолц, ще остане в историята, заяви украинският външен министър

Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба Източник: АФП

Украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за "Билд", публикувано на 16 декември, изрази благодарност към германския канцлер Олаф Шолц за това, че е помогнал да се избегне ветото на унгарския премиер Виктор Орбан върху започването на преговори за присъединяване на Украйна към Европейския съюз на срещата на върха на ЕС.

 

"Това, което германският канцлер Олаф Шолц направи на срещата на върха, за да премахне заплахата от ветото на Унгария, ще остане в историята като акт на германското лидерство в интерес на Европа. Тази седмица канцлерът спечели голямо искрено и заслужено възхищение в сърцата на украинците", каза Кулеба.

 

Според него през май миналата година, когато е провел консултации в Берлин за предоставяне на Украйна на статут на кандидат за членство в ЕС, призивите му до голяма степен са били игнорирани. Тогава експерти и политици в Берлин твърдяха, че Германия не иска да бъде лидер по въпроса. Сега обаче ситуацията се е променила.

 

"Имаме много причини да бъдем благодарни на Германия, от военна помощ до финансова подкрепа, но политическата яснота за членството на Украйна в ЕС е може би най-добрият коледен подарък от Берлин. Сивите зони в Европа вече не са възможни. Или нарисувайте картата на Европа в цветовете на ЕС, за да гарантирате сигурност и просперитет за всички европейци, или Путин ще я нарисува с кръв и ще донесе повече страдания, нестабилност и разрушение", каза Кулеба.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени