Дмитро Кулеба: В Брюксел съм със задачата да осигуря на своята страна само три неща - оръжия, оръжия, оръжия

Лицемерие е да се доставя само защитно оборудване, посочи министърът

Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба Източник: МВнР на Украйна

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви днес при пристигането си за участие в заседанието на външните министри на страните от НАТО в Брюксел, че идва със задачата да осигури на своята страна само три неща - оръжия, оръжия, оръжия.

 

Уверени сме, че най-добрата помощ за Украйна е да се достави всичко нужно за победа над руската войска, за да се предотврати разпространението на войната. Украинците доказаха, че знаят как да се бият и да побеждават, макар и на огромна цена.

 

Колкото по-рано имаме оръжията, толкова повече хора и селища ще бъдат спасени, добави той. Призоваваме всички съюзници да спрат да се колебаят. Днес оръжията служат за постигане на мир, добави Кулеба. По неговите думи всяко оръжие, използвано срещу нападател, е отбранително.

 

Лицемерие е да се доставя само защитно оборудване, посочи министърът. Той призова Германия да направи повече, защото, за разлика от Берлин, Киев няма време за губене. Кулеба настоя също за налагане на пълно ембарго над вноса на руски петрол и газ, за изключване на всички руски банки от международната финансова система, за затваряне на всички пристанища за руски кораби, с много малки изключения.

 

Кулеба уточни, че Украйна днес има нужда от средства за противовъздушна отбрана, самолети, противотанкови оръжия и бронирана техника. Във войната в Украйна няма разлика между отбранителни и нападателни оръжия, поясни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

 

Той отбеляза, че пактът помага на Украйна да упражни правото си на самозащита. Столтенберг изрази възхищение от смелостта на украинците и добави, че те са вдъхновение за хората по света.

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени