Дмитро Кулеба: Взривяването на язовир "Каховка" е умишлен и отдавна планиран терористичен акт на Русия

Катастрофата в Каховка е още едно доказателство, че Русия е терористична държава

Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба Източник: Novosti.ua

В ранните часове на 6 юни 2023 г. руските сили взривиха язовир Каховка в окупираната територия в южната част на Украйна. Тази масивна бетонна конструкция побира 18,3 кубически километра вода. Цивилното население и околната среда по течението на река Днипро вече понасят огромни щети в резултат на наводненията, заявява в позиция украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от украинското посолство в София. 

 

Президентът Зеленски незабавно свика Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна. Украинските правоохранителни и служби за спешна реакция работят усилено за смекчаване на последствията и спасяване на животи.

 

Украйна свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН и внася въпроса за руския терористичен акт пред Управителния съвет на Международната агенция за атомна енергия. Ние също така ще си сътрудничим с Механизма за гражданска защита на ЕС и други международни механизми, за да смекчим последствията и да потърсим отговорност от русия.

 

В светлината на развитието на бойното поле умишленият и отдавна планиран терористичен акт на русия превърна предизвиканото от човека наводнение в оръжие.

 

Увреждането на околната среда е от особено значение. Цели екосистеми са изправени пред дългосрочни и необратими щети поради наводненията. Животните в зоологическата градина в Нова Каховка вече са загинали от покачването на водата и това е само началото на щетите за фауната в южната част на Украйна, по поречието на река Днипро и в Черно море.

 

Призоваваме всички правителства и международни организации да осъдят действията на русия и да подкрепят Формулата за мир на президента Зеленски. Неговите елементи "Предотвратяване на екоцида", "Ядрена безопасност" и "Енергийна безопасност" са много актуални в момента.

 

Разрушената стена на Каховската хидроелектрическа централа
Разрушената стена на Каховската хидроелектрическа централа Източник: Скрийншот видео кадър

Катастрофата в Каховка е още едно доказателство, че русия е терористична държава. Всяка държава, парламент и международна организация трябва да признаят русия като такава – без забавяне.

Ние също така призоваваме ЕС и държавите-членки на G-7 да наложат нови опустошителни санкции на русия, включително нейната ракетна индустрия и сферата на атомната енергия. русия ще отговаря за разрушаването на язовир Каховка, както и за другите  престъпления.

 

*Украинските власти и граждани изписват наименованието на РФ "русия", с малка буква като демонстрация на своето отношение към престъпния и терористичен човеконенавистнически режим от военни престъпници, който властва в тази държава. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени