Днес британските депутати консерватори отново ще гласуват, за да пресеят кандидатите за мястото на Борис Джонсън

Първоначално претендентите бяха единадесет, но трима от тях отпаднаха при вчерашното гласуване

Борис Джонсън
Борис Джонсън Източник: MSC

Днес британската Консервативна партия ще проведе гласуване, с което ще бъде стеснен кръгът от осем кандидати да наследят Борис Джонсън като лидер на партията и премиер на Великобритания, предаде Ройтерс. 

 

Първоначално претендентите бяха единадесет, но трима от тях отпаднаха при вчерашното гласуване.

 

Фаворит на букмейкърите е бившият финансов министър Риши Сунак, а сред кандидатите се нареждат наследникът му Надим Захауи и външната министърка Елизабет Тръс.

 

По-малко известни фигури като бившата държавна министърка по въпросите на жилищното строителство, общностите и местното самоуправление Кеми Бейдънок и държавната министърка за търговската политика Пени Мордонт получиха значителна подкрепа от високопоставени депутати. Освен това те са популярни и сред членовете на партията, които в крайна сметка ще определят победителя.

 

За да може да се класира за следващия тур на вота, днес всеки от останалите претенденти за лидерския пост ще трябва да си осигури гласовете на най-малко 30 от 358-те членове на парламентарната група на Консервативната партия.

 

Гласуването ще продължи от 15:30 до 17:30 ч. българско време, а резултатът ще бъде обявен веднага след това.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени