Днес е денят на истината - Байдън обявява предаването на танкове "Abrams" на Украйна, Шолц прави същото за "Leopard 2"

Това съобщиха Ал Джазира и Асошиейтед прес

Танкове "М1 Ейбрамс" и "Леопард 2"
Танкове "М1 Ейбрамс" и "Леопард 2" Източник: Zonanews

Решението за прехвърляне на танкове M1 Abrams в Украйна, което също трябва да отключи доставките на германския "Leopard 2", вероятно ще бъде обявено от президента на САЩ Джо Байдън  днес, сряда. Това съобщиха телевизионният канал Ал-Джазира и агенция АП като се позовават на свои източници във Вашингтон.

 

Танк
Танк "Ейбрамс" Източник: WarfilesИзточниците на двете медии не уточняват точно колко танка САЩ планират да прехвърлят в Украйна, но са съгласни, че те ще бъдат прехвърлени не от американските запаси, а договорени - тоест закупени от производители по дългосрочни договори.

 

На практика това означава, че M1 Abrams скоро няма да се появи в Украйна и този ход на администрацията на Байдън се разглежда предимно като символичен жест, целящ да получи съгласието на Германия за доставката на нейните танкове Leopard 2.

 

Танк Леопард
Танк Леопард Източник: Pinterest

Според съобщения в медиите, германският канцлер Олаф Шолц е взел категорично решение да прехвърли на Украйна бойни танкове "Leopard 2". Очаква се канцлерът Олаф Шолц да обяви предоставянето на танкове на Украйна днес по време на реч в Бундесвера, насрочена за 14:00 часа българско време.

 

Очаква се още той да обяви, че Германия разрешава реекспорта на "Leopard 2" от други европейски страни. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени