Днес се навършват 20 години от убийството на прочутия афганистански командир Ахмад Шах Масуд

Два дни по-късно Ал Каида извърши атентати в САЩ

Ахмад Шах Масуд
Ахмад Шах Масуд Източник: Pinterest

Днес се навършват 20 години от убийството на прочутия афганистански командир Ахмад Шах Масуд, предаде Франс прес. Той загина на 9 септември 2001 г. при самоубийствен атентат, извършен от двама бойци на Ал Каида, представили се за журналисти. Те се самовзривиха, убивайки последния голям афганистански командир, който все още се съпротивляваше срещу талибаните.


Два дни по-късно Ал Каида извърши атентати в САЩ. Двадесет години по-късно, покушението срещу Ахмад Шах Масуд и терористичните атаки от 11 септември, които станаха причина за американската инвазия в Афганистан, продължават да бъдат възприемани от мнозина афганистанци като началото на две десетилетия на кървав конфликт, който приключи това лято с повторното идване на талибаните на власт, отбелязва АФП.

 

Харизматичният Ахмад Шах Масуд си спечелва репутацията на брилянтен военачалник през 80-те години на миналия век, когато се сражава срещу съветските войски, окупирали неговата провинция Панджшер, в Североизточен Афганистан. В началото на 90-те години "Лъвът на Панджшер" е един от воювалите срещу СССР афганистански полеви командири, които започват да се сражават помежду си, като частично разрушават Кабул. Това е един от най-мрачните периоди от историята на афганистанската столица.

 

След идването на власт на талибаните през 1996 г. Ахмад Шах Масуд отново става лидер на съпротива, но този път срещу ислямисткия режим и съюзниците му от Ал Каида, които го набелязват за мишена. Лидерът на терористичната мрежа Осама бин Ладен лично дава заповедта за провеждането на операцията, при която е убит видният полеви командир. Убийството на Ахмад Шах Масуд е сериозен удар за някои афганистанци, за които той е бил последният лъч надежда в борбата с талибаните, отбелязва АФП.

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени