До 5 години затвор за фалшиви новини в социалните медии в Турция

Лице, което обижда другиго в социалните медии, подлежи на наказание от три месеца до две години лишаване от свобода

Фалшиви новини
Фалшиви новини Източник: Zonanews

Турското правителство е подготвило законопроект срещу дезинформацията чрез социалните медии, който предвижда наказание до две години затвор за обида и до пет години за фалшива новина, съобщи турският в. "Тюркийе", цитиран от БТА. Проектът, който внася изменения в Турския наказателен кодекс, предстои да бъде разгледан в парламента, когато започне работа през октомври.

 

Той бил подготвен след проучване на законодателството в областта на европейски държави като Германия, пише проправителственият вестник. Според проекта лице, което обижда другиго в социалните медии, подлежи на наказание от три месеца до две години лишаване от свобода. За онези, които разпространяват или създават фалшиви новини, се предвижда затвор от 1 до 5 години.

 

Планира се също така и създаване на механизъм, който да следи за фабрикуването и разпространението на неверни новини. Възможно е да бъде създадена специална дирекция за социалните медии в състава на Института за информационни технологии и комуникации /BTK/ или Висшия съвет за радио и телевизия /RTUK/, посочва още изданието.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени