До две години Полша ще изгради най-силната армия в Европа

Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Мариуш Блашчак

Полски военни
Полски военни Източник: Pixabay

Очаква се до две години Полша да изгради най-силните сухопътни войски в Европа, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Мариуш Блашчак в интервю за полското радио. "Ние сме на прав път и до две години ще създадем най-силната армия в Европа", каза той.

 

По думите му още този месец полските въоръжени сили ще получат първите американски танкове "Ейбрамс". "Целта ни е да създадем много мощно военно подразделение, оборудвано с танкове "Ейбрамс" (Abrams), обясни Блашчак.

 

Той допълни, че през май Полша ще получи от САЩ и първите реактивни системи за залпов огън "Хаймарс" (HIMARS), чиято далекобойност достига до 300 километра. Министърът отбеляза, полските въоръжени сили искат да придобият и хеликоптери Ей Ейч-64 "Апачи" (AH-64 Apache).  

 

Доставките на съвременна американска военна техника трябва да подсили източния фланг на НАТО и да гарантира надеждна защита на т. нар. "Брестка врата". Това е полското наименование на равнинен участък в източната част на страната, дълъг около 180 км, който разделя Варшава и Брест в Беларус. Полските военни го смятат за уязвима зона за защита при евентуален военен конфликт поради липсата на естествени прегради.  

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени