До лятото Дания ще предаде на Украйна 100 танка Leopard-1

Mрез следващия месец Украйна може да получи артилерийски оръдия "Caesar", на които украинските военни вече тренират в учебните бази в Дания

Танк Leopard 1
Танк Leopard 1 Източник: Wikipedia

Украйна ще започне да получава танкове Leopard-1 от Дания преди лятото. Временно изпълняващият длъжността министър на отбраната на Дания Троелс Лунд Поулсен съобщи това в понеделник по време на брифинг с министъра на отбраната на Украйна Олексий Резников в медийния център Украйна - Одеса, цитиран от Главред.

 

"Ще започнем да доставяме танкове Leopard 1 на Украйна преди лятото. И тогава, надяваме се, гледайки половин година напред, ще бъде възможно да дарим около 100 танка Leopard 1 и това, ще кажа, ще бъде значително нещо за украинската армия", каза Поулсен.

 

Алексей Резников и Лунд Поулсен
Алексей Резников и Лунд Поулсен Източник: Медиен център Украйна

Той също така отбеляза, че през следващия месец Украйна може да получи артилерийски оръдия "Caesar", на които украинските военни вече тренират в учебните бази в Дания. "В близко бъдеще ще чуем "Леопардите" да реват с датски акцент", каза Резников.

 

Припомняме, че на 20 март, командването на норвежките въоръжени сили съобщи, че е доставило осем танка Leopard-2 на Украйна. В началото на април, Норвегия и Дания обявиха, че ще дарят на Украйна 8000 артилерийски снаряда. 155-милиметровите артилерийски боеприпаси на НАТО допълват дарението на Дания от 19 самоходни гаубици "Caesar".

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени