Докато падне забраната за удари по руска територия с ATACMS, ВСУ използват собствени ракети "Нептун"

Украйна за първи път пусна противокорабни ракети Neptune срещу руски военноморски цели през април 2022 г. и трябваше да доразвие и модифицира тези ракети, за да нанася дълбоки удари срещу руска територия

Ракетен комплекс "Нептун"
Ракетен комплекс "Нептун" Източник: Ukroboronprom.com.ua

Украинските сили удариха руски петролни депа в Ростовска област и Краснодарски край през нощта на 17 срещу 18 юни, използвайки местно произведени ракети Нептун срещу наземна цел в Русия за втори път. Това се посочва в анализ на Института за изследване на войната (ISW).

 

Източници от украинския флот казаха на украинската медия Suspilne на 18 юни, че украинските сили са използвали противокорабни ракети Neptune, вероятно модифицирани да поразяват наземни цели, за да ударят петролен терминал в пристанищния град Чушка, Краснодарски край през нощта.

 

Украинските сили вече са извършили два удара със собствените си ракети "Нептун" срещу райони на руска територия, които са в обсега на осигурените от САЩ ATACMS, но също така са защитени от политиката на САЩ, която е създала огромно убежище на руска територия.

 

Украинският генерален щаб съобщи на 31 май, че украинските сили са използвали ракети Neptune, за да ударят петролно депо близо до пристанището на Кавказ, Краснодарски край, а бившият заместник-началник на украинския военноморски щаб Андрий Риженко заяви, че ударът на 31 май е първият украински удар с използване Нептун срещу наземни цели.

 

Чушка и Кавказ са пристанищни градове близо до Керченския пролив и са на около 250 километра от настоящите фронтови линии и в обхвата от 300 километра на предоставената от САЩ ATACMS с голям обсег.

 

САЩ не позволиха на украинските сили да използват съществуващите оръжия, предоставени от САЩ, за да нанасят удари по законни цели на руска територия за по-голямата част от пълномащабното нахлуване досега и все още забраняват на Украйна да използва ATACMS навсякъде в Русия.

 

Украйна за първи път пусна противокорабни ракети Neptune срещу руски военноморски цели през април 2022 г. и трябваше да доразвие и модифицира тези ракети, за да нанася дълбоки удари срещу руска територия - процес, който отне повече от две години, през които руските сили в Русия се радваха на защита срещу западните -осигурено оръжие.

Още от "Светът"

Рекордна финансова подкрепа за Демократическата партия след оттеглянето на Байдън

Според анализ на "Ню Йорк Таймс" вноските за кампанията са скочили от средно от $200 000 на час непосредствено преди съобщението на Байдън до $7,5 млн. за един час след оттеглянето му

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени