Доклад разкрива, че екипът на Байдън вече води преговори с Иран за връщане на САЩ към ядреното споразумение

Израелският телевизионен Channel 12 News информира, че служители в новата администрация са информирали Израел за обсъжданията, тъй като Йерусалим настоява за по-широко съгласие

Джо Байдън и иранският президент Хасан Рухани
Джо Байдън и иранският президент Хасан Рухани Източник: The Times of Israel

Служители в новата администрация на Байдън вече започнаха да водят необявени официално преговори с Иран за връщане към ядреното споразумение от 2015 г., съобщи израелският Channel 12 News. Израел е уведомен за тях, тъй като тази чувствителна тема би предизвикала скандал, ако се разработва тайно от еврейската държава. Този акцент на новата администрация е функция от изразеното преди време желание на избрания президент на САЩ Джо Байдън да се върне към споразумението, докато Израел настоява като условие за това да включат нови ограничения на иранската програма за балистични ракети и неговата подкрепа за терористични организации и програма за дестабилизация по целия свят. Сайтът Walla News съобщи, че израелският премиер Бенямин Нетаняху вече събира екип, който да изготви стратегия за първите преговори с ядрената програма на Байдън по ядрената програма. Екипът ще включва служители, представляващи структури, занимаващи се с националната сигурност, външното министерство, министерството на отбраната, военните, външнополитическото разузнаване МОСАД и Комисията за атомна енергия, се казва в доклада, позовавайки се на неназовани източници в кабинета на премиера.

 

Нетаняху обмисля да назначи висш служител, който да ръководи екипа и да служи като пратеник в преговорите със САЩ по иранската ядрена програма, се казва в доклада. Най-вероятният кандидат за ръководител на екипа е шефът на МОСАД Йоси Коен, се казва в доклада. Channel 12 съобщи в събота, че Коен е бил във Вашингтон миналата седмица, за да се срещне с служители в досегашната и бъдещата американска администрация.

Избраният президент на САЩ Джо Байдън се очаква да приеме по-помирителен подход към Иран от администрацията на Тръмп. Той заяви, че ако Иран се върне към условията на ядреното споразумение от 2015 г., то САЩ също ще се присъедини, премахвайки тежките икономически санкции, които нанесоха големи щети и създадоха хаос върху иранската икономика през последните две години.

 

Избраният президент на САЩ посочи, че иска да преговаря по-мащабно с Техеран, ако Вашингтон се върне към сделката, особено по отношение на неговите ракети и влияние в Близкия изток. Иран заяви, че би приветствал връщането на американците към споразумението, но само след като те отменят санкциите. Той отхвърли преговорите по други въпроси.

Бившият президент на САЩ Барак Обама, с Байдън като негов вицепрезидент, подписа иранската ядрена сделка със световните сили през 2015 г. Администрацията на Тръмп се оттегли от споразумението през 2018 г. и притисна Иран с много тежки и всеобхватни икономически санкции и други мерки.

 

Източник: The Times of Israel

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени