Доналд Тръмп: Байдън е отговорен за успехите на талибаните

Ако сега бях президент, изтеглянето ни от Афганистан щеше да е обвързано с условия, обясни той

Доналд Тръмп
Доналд Тръмп Източник: Shutterstock

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че приемникът му Джо Байдън е отговорен за военните успехи на талибаните в Афганистан, предаде Франс прес. "Ако сега бях президент, изтеглянето ни от Афганистан щеше да е обвързано с условия. Това щеше да е едно много по-различно и по-успешно изтегляне и талибаните знаят това по-добре от всеки друг. Разговарял съм лично с талибански лидери, които знаят, че това, което правят днес, нямаше да се допусне", ако аз бях президент, изтъкна Тръмп.

 

По време на неговото управление - на 29 февруари миналата година - САЩ поеха задължението да изтеглят силите си от Афганистан до 1 май тази година. В замяна талибаните се ангажираха да започнат мирни преговори с афганистанското правителство, да се въздържат от атаки срещу американските военни и американските интереси в Афганистан, и да прекъснат всякакви връзки с Ал Кайда. След сключването на това споразумение, правителството на Тръмп намали значително американското военно присъствие в Афганистан и пое ангажимент да спази крайния срок за пълно изтегляне - 1 май.

 

При встъпването в длъжност на новия американски президент Джо Байдън на 20 януари тази година в Афганистан имаше само 2500 американски военнослужещи и 16 000 души помощен цивилен персонал. Байдън първоначално спря изтеглянето, докато анализира ситуацията, а през април потвърди пълното изтегляне на американците. За краен срок отначало бе определена датата 11 септември, но после тя беше променена на 31 август.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени