Доналд Тръмп избегна на два пъти отговор на въпроса дали иска Украйна да спечели войната, изказа се ласкаво за Путин

На въпрос как точно ще сложи край на войната в Украйна, Тръмп обеща да организира преговори между президентите на Русия и Украйна

Доналд Тръмп и Камала Харис
Доналд Тръмп и Камала Харис Източник: Getty Images

Кандидатът за втори президентски мандат в САЩ Доналд Тръмп два пъти не отговори с "да" или "не", попитан в дебата срещу Камала Харис дали иска Украйна да спечели войната, която поведе Русия срещу нея през 2022 г.
За разлика от него вицепрезидентът ясно подкрепи Украйна - каквато е и американската политика от началото на руската инвазия. Тръмп обаче отвърна: "Искам войната да спре".

 

"Мисля, че е в интерес на Съединените щати да сложат край на този военен конфликт. Искам войната да спре. Искам да спася животи, които се губят - хора биват убивани с милиони", добави той.

 

Според него САЩ си играят с огъня по отношение на Третата световна война, която може да започне, ако Харис спечели президентските избори. "Това е война като никоя друга заради ядрените оръжия", каза Тръмп. Той припомни, че руският президент Владимир Путин има ядрени оръжия, които може да използва.

 

На въпрос как точно ще сложи край на войната в Украйна, Тръмп обеща да организира преговори между президентите на Русия и Украйна. "Имам добри отношения с тях и те ме уважават, не уважават (действащия президент Джо, бел. ред.) Байдън. И това е, което ще направя - ще говоря с единия, ще говоря с другия, ще ги събера заедно", каза Тръмп.

 

Той отново заяви, че тази война никога нямаше да се случи, ако той беше президент вместо Байдън, когато Русия нападна Украйна. Според него Байдън не знае как да говори с Путин и украинския лидер Володимир Зеленски, за да спре конфликта. "И ситуацията само се влошава и това може да доведе до Трета световна война", подчерта Тръмп.

 

Харис отговори, като каза, че Украйна вече е щяла да загуби от Русия, ако Тръмп беше президент на САЩ. "Вярвам, че Доналд Тръмп казва, че ще спре тази война почти след един ден, тъй като просто ще се откаже. А ние, американците, не сме такива", подчерта Харис.

 

Тя припомни, че САЩ обединиха 50 държави, за да подкрепят Украйна след руската атака. "Благодарение на нашата подкрепа, противовъздушна отбрана, боеприпаси, артилерия, танкове Javelin, Abrams, които предоставихме, Украйна има възможност да се защитава. (…) В противен случай Путин щеше да седи в Киев и да гледа останалата част от Европа, като се започне с Полша", каза Харис. Тя също така добави, че Путин "ще изяде Тръмп за обяд".

Още от "Светът"

Много мързеливи руски командири виновни за тежки загуби на Москва - руснаците се събраха на полигон, а въоръжените сили

За пети път за шест месеца въоръжените сили на Украйна проследяват струпвания на руснаци с помощта на БЛА и след това нанасят удари с от РСЗО HIMARS

Прочетете повече прочетете повече

Украинската ПВО отблъсна руско терористично нападение срещу Киев, 54 украински дрона удариха Русия

Отломки от унищожен украински дрон предизвикаха пожар в склад за боеприпаси в град Торопец в руската Тверска област, което наложи частична евакуация на жителите на околността

Прочетете повече прочетете повече

Единайсет жени има в проектосъстава на новата Европейска комисия, сред тях е и Екатерина Захариева, която ще отговаря за

Проектоструктурата на новата ЕК се основава на нашите политически приоритети, заяви на пресконференция пред журналисти в Страсбург Урсула фон дер Лайен

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени