Доналд Тръмп съди Хилари Клинтън и други демократи заради твърденията за съглашателство с Русия на изборите в САЩ през 2016 г.

През 2019 г. специален прокурор Мълър оповести подробен доклад, че не е открил връзки на кампанията на Тръмп с Москва

Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп
Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп Източник: Скрийншот/YouTube

Бившият американски президент Доналд Тръмп заведе днес съдебно дело срещу своята съперничка на президентските избори в САЩ през 2016 г. Хилари Клинтън и други демократи, настоявайки, че те са се опитали да манипулират изборите, обвързвайки кампанията му с Русия, предаде Ройтерс.

 

Делото е свързано с множество възражения, които Тръмп многократно е изразявал по време на своето президентство, след като победи Клинтън на изборите.

 

"Действайки заедно, ответниците злонамерено са заговорничели за съчиняване на лъжливи твърдения, че техният републикански съперник Доналд Тръмп е бил в съглашателство с враждебен чуждестранен суверенен субект", се казва в текста на съдебния иск, подаден от бившия президент във федерален съд във Флорида.

 

В документите се твърди, че е имало "рекет" и "заговор за извършване на лъжа с цел нанасяне на вреда", както и други провинения. В съдебния иск се настоява за компенсации и наказателни обезщетения. Тръмп казва, че е бил "принуден да направи разходи в размер, който трябва да бъде определен по време на съдебното дело, но е известно, че надхвърля 24 милиона долара и продължава да расте, под формата на адвокатски разноски, съдебни такси и свързани с това разходи".

 

Сред ответниците е бившият британски разузнавач Кристофър Стийл. Написано от него досие, изпратено до ФБР и медиите преди изборите през ноември 2016 г., съдържаше недоказани твърдения, че Русия е имала злепоставяща информация за Тръмп и някои от съветниците на неговата предизборна кампания и че Москва е извършвала задкулисни действия с цел Клинтън да загуби.

 

Твърденията за руска намеса в изборите, каквато Москва отричаше да е имало, предизвикаха разследване в САЩ, ръководено от специалния прокурор Робърт Мълър. През 2019 г. Мълър оповести подробен доклад за руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 година. "Той не е открил връзки на кампанията на Тръмп с Москва, се казва в подробностите от документа, станали ясни, след като главният прокурор на САЩ Уилям Бар изпрати обобщение на доклада на лидерите на Конгреса и до медиите.

 

"Специалният прокурор признава, че доказателствата не подкрепят твърденията, че президентът е замесен в престъпление, свързано с руска намеса в изборите", заяви още Бар.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени