Доналд Тръмп: За да направя Америка отново велика и славна, тази вечер обявявам кандидатурата си за президент на Съединените щати

"Кандидатирам се, защото вярвам, че светът все още не е видял истинската слава на това, което тази нация може да бъде", каза Тръмп

Доналд Тръмп
Доналд Тръмп Източник: AP

Доналд Тръмп обяви отново кандидатурата си за Белия дом късно във вторник, надявайки се да отстрани потенциалните си съперници сред републиканците и да върне фалшивите си твърдения за изборни измами в центъра на политиката в САЩ. "За да направя Америка отново велика и славна, тази вечер обявявам кандидатурата си за президент на Съединените щати", заяви Тръмп.

 

"Кандидатирам се, защото вярвам, че светът все още не е видял истинската слава на това, което тази нация може да бъде", каза Тръмп. "Ние отново ще поставим Америка на първо място", добави той. Съобщението на Тръмп в неговия курорт Мар-а-Лаго в Палм бийч, щата Флорида, следва разочароващо представяне на междинните избори за Конгрес миналата седмица, за което много републиканци го обвиняват, отбелязва "Ройтерс".

 

В реч, продължила малко повече от час, Тръмп говори пред стотици поддръжници в бална зала, украсена с полилеи и облицована с американски знамена. "Преди две години бяхме велика нация и скоро отново ще бъдем велика нация", заяви той. Тръмп заклейми мигрантите - "тровят ни" - и описа американските градове като "помийни ями с кръв", обхванати от престъпност. Той каза, че ще настоява за смъртно наказание за дилъри на наркотици и ще назначи отново членове на армията, които са били уволнени заради отказ да получат ваксина срещу COVID-19.

 

Въпреки че нападна изборния процес в САЩ, Тръмп не използва речта си, за да съживи фалшивите си твърдения за масивна изборна измама през 2020 г. и не спомена насилствения опит на неговите поддръжници на 6 януари 2021 г. да попречат на Конгреса да удостовери победата на Джо Байдън.

 

Необичайно ранното стартиране на надпреварата - цели две години преди вота - може би има за цел да отблъсне потенциални съперници за номинацията на партията през 2024 г., включително изгряващата звезда, губернаторът на Флорида Рон де Сантис (на 44 години) и бившия вицепрезидент на Тръмп, Майк Пенс (на 63).

 

Източници, близки до 76-годишния Тръмп, казаха, че той планира да продължи напред въпреки смесените резултати от подкрепата му тази година като загубите от известния доктор Мехмет Оз в Пенсилвания и Дон Болдук в Ню Хемпшир, допринесли за неуспеха на републиканците да спечелят мнозинство в Сената на САЩ. Друг кандидат, избран от Тръмп, бившата футболна звезда Хършъл Уокър, беше принуден да участва на балотаж на 6 декември в своята надпревара за Джорджия срещу американския сенатор от Демократическата партия Рафаел Уорнък.

 

Това породи някои опасения, че изявлението на Тръмп може отново да навреди на шансовете на партията на балотажа в Джорджия, подобно на балотажа през януари 2021 г., който донесе на демократите сегашното им мнозинство. Множество кандидати, подкрепящи Тръмп, които се кандидатираха на платформи, фокусирани върху неговите фалшиви твърдения за широко разпространени изборни измами, също бяха победени на 8 ноември.

 

Докато контролът върху Камарата на представителите все още не е решен, "червената вълна", която републиканците очакваха да ги отведе до широко мнозинство, не се материализира въпреки ниското обществено одобрение на президента демократ Джо Байдън. Гневът на гласоподавателите от решението на Върховния съд за прекратяване на националните права за аборт компенсира опасенията за високата инфлация.

 

"Това трябваше да е огромна червена вълна... и въпреки това не успяхме", каза губернаторът на Мериленд Лари Хоугън, умерен републиканец, който се заигра с идеята да стартира собствена кампания в Белия дом. "Това са трети поред избори, в които Доналд Тръмп ни коства надпреварата... Уморих се да ги губя", каза той пред CNN в неделя. Проучване на Reuters/Ipsos, направено преди изборите, показа, че 53% от американците и почти всеки четвърти републиканец гледат неблагоприятно на Тръмп.

 

Проучването показа, че подобен брой американци гледат неблагоприятно на Байдън.  Тръмп ще търси номинацията на партията си, въпреки че е изправен пред проблеми на няколко фронта, включително наказателно разследване за премахването на секретни документи от Белия дом, както и призовка от Конгреса, свързана с ролята му в атаката на Капитолия на 6 януари 2021 г. от неговите привърженици.

 

Тръмп нарече различните разследвания, пред които е изправен, политически мотивирани и отрече да е извършил нередности. Бизнесменът, превърнал се в политик, който се опитва да запази желязна хватка върху Републиканската партия, откакто напусна поста, упорства в изказването на неверни твърдения, че изборите през 2020 г., които той загуби от Байдън, са били откраднати чрез широко разпространени измами при гласуване.

 

Тръмп се стреми да стане едва вторият президент на САЩ в историята, който е изкарал непоследователни мандати, след Гроувър Кливланд, чийто втори мандат приключи през 1897 г. 79-годишният Байдън заяви, че възнамерява да се кандидатира за преизбиране за втори четиригодишен мандат, но все още не е взел окончателно решение.

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени