Доналд Туск е новият полски премиер

Припомняме, че по-рано в понеделник премиерът на Полша Матеуш Моравецки загуби вот на доверие

Доналд Туск
Доналд Туск Източник: Soupstock

Доналд Туск бе избран в понеделник от парламента за новия премиер на Полша, съобщиха световните информационни агенции. "За" гласуваха 248, "против" - 201.

 

Това затвърди завръщането му почти два месеца след като коалиция от опозиционни партии, водени от бившия президент на Европейския съвет, постигна изненадваща победа на националните избори на 15 октомври.

 

След девет години отсъствие от властта, Туск се завръща. Припомняме, че по-рано в понеделник премиерът на Полша Матеуш Моравецки загуби вот на доверие, разчиствайки пътя за широка коалиция от проевропейски партии, водени от Туск, да вземе властта. От 456 депутати, които гласуваха, 266 гласуваха, че нямат доверие на премиера. Той получи подкрепата на 190 депутати.

 

Гласуването слага край на осемгодишното управление на националистическата партия "Право и справедливост" (PiS), която според критиците е подкопала съдебната независимост, превърнала е държавните медии в пропагандна машина и е подклаждала предразсъдъци срещу малцинства като имигрантите и ЛГБТ общността.

 

Туск, бивш председател на Европейския съвет, обеща да поправи отношенията на Варшава с Брюксел и да деблокира средства за милиарди, предназначени за Полша, които бяха задържани поради опасения относно върховенството на закона.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени