Доналд Туск празнува победа на местните избори, след като партията му печели кметски места в ключовите Краков, Познан, Вроцлав и Жешов

Местните избори се разглеждат като тест за новото проевропейско правителство на Туск

Доналд Туск
Доналд Туск Източник: Soupstock

Полският министър-председател Доналд Туск празнува победа на местните избори в страната, след като редица кандидат-кметове, подкрепени от партията му, спечелиха в ключови градове, предаде Асошиейтед прес.

 

Туск обяви победа на втория тур на местните избори късно снощи, след като подкрепените от партията му "Гражданска коалиция" кандидат-кметове спечелиха в множество градове, включително в Краков, Познан, Вроцлав и Жешов.

 

Победата поставя проевропейската центристка партия на Туск в благоприятня позиция за изборите за Европейски парламент на 9 юни. "Мисля, че спечелихме втория тур. Няма да спрем!", написа Туск в социалната платформа "Екс".

 

Избори за кмет се състояха в общо 748 градове, където нито един кандидат не събра нужните над 50% от гласовете на първия тур на 7 април. Кандидатите на партията на Туск спечелиха също в градове, в които не са били на власт от много години.

 

Местните избори се разглеждат като тест за новото проевропейско правителство на Туск. Победата в ключови градове би трябвало да помогне за съвместната работа по проекти за развитие и усвояване на средства от ЕС.

 

На първи тур дясната партия "Право и справедливост", главният опонент на партията на Туск, взе превес в местните парламенти, печелейки 34,3% от вота, а "Гражданска коалиция" – 30,6%.

 

Либералната партия на Туск традиционно получава силна подкрепа в градовете, а "Право и справедливост" има твърд електорат в консервативните селски райони, най-вече в Източна Полша.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени