Дори Путин призна, че Крим не е руски, а Радев кога?

Украйна постигна голям дипломатически пробив миналата седмица, осигурявайки зелена светлина от ключови съюзници за удари вътре в Русия, използвайки западни оръжия

Румен Радев и Владимир Путин
Румен Радев и Владимир Путин Източник: Прессекретариат на Президента на РФ

Владимир Путин на практика призна, че Крим не е руски. Това е лично унижение за руския лидер, защото в Кремъл гледаха на анексирането на Крим като на най-голямото постижение по време на управлението на Путин и символ на завръщането на Русия на върха на международните отношения. Това пише Atlantic Council.

 

"Украйна постигна голям дипломатически пробив миналата седмица, осигурявайки зелена светлина от ключови съюзници за удари вътре в Русия, използвайки западни оръжия. Руската реакция на тази знакова новина граничи с истерията, като множество служители на Кремъл и пропагандисти осъждат Запада и обещават ужасно отмъщение. Предвидимо, Владимир Путин поведе пътя, отправяйки още повече от тънко прикритите ядрени заплахи, които се превърнаха в негова запазена марка. Говорейки в Ташкент, Путин предупреди европейските лидери за "сериозни последици", преди да им напомни за собствената им уязвимост. "Те трябва да имат предвид, че техните са малки и гъсто населени страни, което е фактор, с който трябва да се съобразяват, преди да започнат да говорят за удари дълбоко в руска територия", се казва в материала.

 

Русия заплаши западните страни с ядрена война, ако техни оръжия атакуват руска територия. И тук идва логичният въпрос – защо Русия не започна ядрена война, след като в продължение на години Украйна успешно атакува военни цели в Крим? Нали Крим беше руски? Поне официално в Москва няма неяснота относно статута на украинските региони, за които Кремъл претендира. Според руската конституция Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска области на Украйна, заедно с полуостров Крим, вече са част от Руската федерация, коментират от Atlantic Council.

 

"Близкият съюзник на Путин и бивш руски президент Дмитрий Медведев озвучи още по-директна ядрена заплаха. Медведев, който в момента е заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, заяви, че би било "фатална грешка" западните лидери да смятат, че Русия не е готова да използва ядрено оръжие срещу Украйна или отделни държави-членки на НАТО. "Това, уви, не е опит за сплашване или ядрен блъф", заяви той.

Използването на ядрено изнудване от страна на Русия вече не е особено изненадващо, разбира се. Още от първите дни на инвазията в Украйна Путин често се впуска в дрънкане на ядрени оръжия като част от по-широките руски усилия за установяване на така наречените червени линии и подкопаване на западната подкрепа за Украйна", пишат от изданието. 

 

"Със смразяващите си препратки към "малките и гъсто населени страни" Путин очевидно се надяваше да сплаши опонентите си и да сигнализира, че използването на западно оръжие на руска територия е основна червена линия за Кремъл. Но по собствената логика на Русия, тази конкретна червена линия вече е прекрачвана стотици пъти. От 2022 г. Украйна рутинно използва западни оръжия в окупираните украински региони, които според Путин сега са част от Русия, без да предизвика забележима ескалация от Москва. В новата Руска империя на Путин, изглежда, някои места са по-руски от други", иронично заключава авторът на коментара Питър Дикинсън.

 

Повече от десет години Путин настояваше, че окупираният украински полуостров вече е част от Русия и отхвърляше всички опити за обсъждане на неговия статут. Украйна обаче успешно атакува кораби, пристанища и дори руския военен щаб в Крим. Ако Херсон беше срам за Путин, Крим е лично унижение за него. Най-важното е, че това не доведе до Трета световна война. Вместо това Путин нареди на флота си да се изтегли далеч.

Очевидната непоследователност в публичната позиция на Кремъл по отношение на атаките на руска земя има редица практически последици за по-нататъшното водене на войната. Тя подчертава гъвкавостта на червените линии на Русия и засилва схващанията, че Москва се стреми преди всичко да използва страха на Запада от ескалация, вместо да установи някакви истински червени линии.

 

Става все по-очевидно, че постоянното дрънкане с ядрено оръжие на Русия губи силата си. Като право редовни ядрени заплахи, които никога не водят до действие, Кремъл отслаби цялата концепция за ядрено възпиране и направи Русия да изглежда беззъба. Очевидното нежелание на Кремъл да третира "анексираните" региони на Украйна като изцяло руски, директно противоречи на собствените усилия на Москва да представи окупацията на украинските земи като необратима, заключават от Atlantic Council.

 

Шансовете за ядрен апокалипсис са силно преувеличени. Това трябва да помогне на западните партньори на Киев да преодолеят самоунищожителния си страх от ескалация и да ги насърчи най-накрая да предоставят на Украйна инструментите, за да бъде победена Русия във войната, която сама тя започна.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени