Дронове атакуваха важен за Русия завод в Брянск - експерти обясниха в какво е неговата ценност

Украинското издание РБК Украйна и разузнавателната група с отворен код CyberBoroshno публикуваха снимки, показващи последиците от удара и щетите на сграда в завода

Удареният завод "Кремний"
Удареният завод "Кремний" Източник: Telegram

Украински дронове удариха заводa за микроелектроника "Кремний" в руския град Брянск в нощта срещу 19 октомври. Руското опозиционно издание Astra отбеляза, че това е един от най-големите подобни заводи в страната, Министерството на отбраната е един от основните клиенти на компанията. 

 

 

Според Defense Express повечето от продуктите, които се произвеждат в това предприятие, се използват за отбранителни нужди.

 

Губернаторът на Брянска област Александър Богомаз заяви на 19 октомври, че отломки от свален украински дрон са ударили и предизвикали пожар в "нежилищна сграда" в Брянска област, вероятно имайки предвид завода.

 

Ръководителят на Украинския център за противодействие на дезинформацията лейтенант Андрий Коваленко призна за удара по производител на микроелектроника за руските системи за противовъздушна отбрана "Панцир", ракети "Искандер", радари, системи за радиоелектронна борба (РЕБ) и дронове. 

 

Украинското издание РБК Украйна и разузнавателната група CyberBoroshno публикуваха снимки, показващи последиците от удара и щетите на сграда в завода.

 

"Това е поне четвъртата атака срещу тази централа - първите дронове удариха "Кремний ЕЛ" през август 2023 г., преди малко повече от година, а след това и през септември. Заводът също беше атакуван и през юни 2024 г.", казват експерти.

Още от "Светът"

Външното министерство в Сеул извика руския посланик, за да протестира срещу изпращането на севернокорейски войски в Руси

Ще отговорим съвместно с международната общност, като мобилизираме всички налични средства срещу действия, които застрашават основните ни интереси в областта на сигурността, отговори Сеул

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени