Дронове на ГУРМО удариха руска петролна рафинерия в Ростовска област и нефтена база в Белгород

Атаките с дронове срещу петролни рафинерии са намалили добива и преработката на петрол в страната агресор с 12%

Пожар в руска рафинерия (снимката е илюстративна)
Пожар в руска рафинерия (снимката е илюстративна) Източник: ТАСС

Руски петролен склад в района на Белгород е бил ударен от дронове тази нощ. Това е операция на Главното управление за разузнаване на Министерството на отбраната на Украйна. Това съобщи пред РБК-Украйна източник от Силите за отбрана. "Задачата е изпълнена, мероприятията ще продължат", казва източникът пред изданието.

 

За атаката на дронове камикадзе срещу петролния склад в Стари Оскол съобщи и губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков. Според него в резултат на това един от резервоарите се е запалил, но се твърди, че пожарът е потушен и "никой не е пострадал".

 

"С помощта на четири пожарни екипа пожарът беше потушен. Взривната вълна е разбила прозорците в сградата за сигурност. Жертви нямаше", написа Гладков.

 

В същото време тази нощ, след атака с дронове бе опожарена и нефтената рафинерия "Новошахтинск" в Ростовска област. Местните власти твърдят, че в резултат на удара там е избухнал пожар, а според местните telegram канали в района на рафинерията са се чули няколко експлозии и се е издигнал "огнен стълб". 

 

Припомняме, че от началото на 2024 г. руските рафинерии в различни региони редовно са подложени на атаки от украински дронове. Президентът Володимир Зеленски нарече подобни действия отговор на ударите на окупаторите по украинския енергиен сектор.

 

В същото време ръководителят на СБУ Василий Малюк заяви, че атаките с дронове срещу петролни рафинерии са намалили добива и преработката на петрол в страната агресор с 12%.

 

На свой ред Politico написа, че тези атаки са довели и до невероятното - най-голямата петролна държава в света остана без бензин, а местните цени на горивата рязко се повишиха.

Още от "Светът"

Блинкън на визита в Израел: Среща се с Нетаняху и Галант за съживяване на преговорите за примирие в Близкия изток

Това е 11-ото пoсещение в региона на американския топ дипломат, откакто на 7 октомври миналата година радикалното терористично формирование Хамас нападна Южен Израел

Прочетете повече прочетете повече

Външното министерство в Сеул извика руския посланик, за да протестира срещу изпращането на севернокорейски войски в Руси

Ще отговорим съвместно с международната общност, като мобилизираме всички налични средства срещу действия, които застрашават основните ни интереси в областта на сигурността, отговори Сеул

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени