Двуцифрен ръст на корупционните престъпления в Русия

През миналата година лидери по вземането на подкупи бяха Москва, Татарстан и Ставрополския край

Подкуп в Русия
Подкуп в Русия Източник: Zonanews

През тази година корупционните престъпления в Русия са нараснали с 16,5% в сравнение с 2020 г., съобщи  порталът  Каспаров.ru като се позовава на документ на руската главна прокуратура за състоянието на престъпността в страната.

 

Данните показват, че през 2021 г. корупционните престъпления са около 24 500, което е най-високият показател за последните 8 години. Около половината от корупционните престъпления са свързани с подкупи - около 12 100, тоест те са с 27,4% повече от миналата година. Най-много такива случаи има Санкт Петербург, Пермския и Ставрополския край.

 

През миналата година лидери по вземането на подкупи бяха Москва, Татарстан и Ставрополския край. Според официалните данни, през август щетите от корупционни престъпления възлизат на 39,4 милиарда рубли, на фона на 32,4 милиарда през 2020 г.

 

По-рано руската Главна прокуратура съобщи, че за цялата 2020 г. щетите от корупцията са били около 63 милиарда рубли. Според данните на прокуратурата подкупи до 10 000 рубли най-често получават полицаи, учители и служтели в затворите и трудово-изправителните колонии. 

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени