Джефри Найс, прокурор по делото "Милошевич": Путин трябва да бъде съден за военни престъпления

Напълно възможно е някой друг, освен украинците, да изготви политическо споразумение, което да включва клауза, че Путин не може да бъде съден, казва прокурор Джефри Найс

Прокурор Джефри Найс
Прокурор Джефри Найс Източник: Getty Images

Британският прокурор Джефри Найс, който е работил в Международния наказателен трибунал за бивша Югославия, обяви, че руският президент Владимир Путин трябва да бъде съден за военни престъпления по време на войната в Украйна, съобщи BBC. Найс беше главен прокурор по делото на бившия сръбски лидер Слободан Милошевич от 1998 до 2006 г.

 

Той смята, че обвиненията срещу Путин са "абсолютно ясни". "Това са престъпления срещу човечеството, тъй като граждански обекти по никакъв начин не бива да бъдат бомбардирани или атакувани по друг начин", казва Найс.

 

"Няма съмнение, че командната верига води директно до Путин. Това са неговите войници. Най-малкото той знае какво се случва от телевизионните репортажи - както и всички останали. Но той не е наредил на военните си да се върнат и да разследват очевидните престъпления. Той е виновен", е категоричен Найс.

 

Прокурорът изрази учудване, че обвинителите и политиците не "изразяват това много по-свободно и открито", и предположи, че в бъдеще Путин може да получи имунитет срещу съдебно преследване като част от евентуална сделка за прекратяване на войната в Украйна.

 

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: Россия24

"Международният наказателен съд, в чиято юрисдикция попада Украйна, все още не е направил никакви изявления за отговорността на Путин за това престъпление. Възниква въпросът защо прокурорът не бърза с това. Може би той смята (или му е било внушено), че липсата на обвинения срещу Путин носи политически ползи. Политическите ползи са споразумение. Напълно възможно е някой друг, освен украинците, да изготви политическо споразумение, което да включва клауза, че Путин не може да бъде съден. Това е ужасяваща перспектива, която би означавала, че народът на Украйна ще бъде напълно лишен от правосъдие", казва още Найс.

 

По думите му е особено важно да се съди Путин, а не отделни офицери, защото по този начин "моралната отговорност ще бъде установена още на първия етап и след това няма да може да бъде оспорвана или променяна". Найс добави, че според него процесът може да започне "още утре" и трябва да се води от украинци - и на украински език. В същото време присъствието на Путин в съда, според бившия прокурор, не е необходимо.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени