Джейк Съливан: Ще защитаваме Полша при нападение от Русия

Съветникът на Байдън потвърди отново, че Съединените щати подкрепят прилагането на член 5 от Северноатлантическия договор

Джейк Съливан
Джейк Съливан Източник: Getty Images

Вашингтон е готов да окаже подкрепа на своите съюзници от НАТО на източния фланг пред лицето на концентрацията на руски войски на границата с Украйна, заяви пред Асошиейтед прес съветникът на американския президент по националната сигурност Джейк Съливан.

 

"Съливан потвърди отново, че Съединените щати подкрепят прилагането на член 5 от устава на Организацията на Северноатлантическия договор и подчерта готовността на Съединените щати да помагат на съюзниците от източния фланг в защитата на своите страни", казаха от Белият дом. Оттам уточниха, че темата е обсъдена в телефонен разговор между Съливан и ръководителя на Бюрото за национална сигурност при президента на Полша Павел Солох.

 

"Полша и САЩ размениха мнения относно струпването на военна мощ на Русия близо до границата с Украйна и потвърдиха важността на единството на съюзниците в дипломатическите усилия и мерките за ограничаване", обявиха от Белия дом. Член 5 от Вашингтонския договор предвижда, че въоръжена атака срещу една или повече страни членки на Алианса ще се счита за атака срещу всички членове на Северноатлантическия договор.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени