Джейк Съливан заяви, че ако Русия нахлуе в Украйна, САЩ и съюзниците им ще отговорят с икономически мерки

Сега ние сме готови да направим неща, които не направихме през 2014 г., ако Русия нахлуе в Украйна", посочи той

Джейк Съливан
Джейк Съливан Източник: Getty Images

Американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че президентът Джо Байдън е казал на руския си колега Владимир Путин по-рано днес, че ако Русия нахлуе в Украйна, Съединените щати и съюзниците им ще отговорят с икономически мерки, предаде Ройтерс. Байдън е предупредил Путин за "силни икономически и други мерки" като наказание, ако Москва започне военен конфликт.

 

"Имаше много компромиси, нямаше размахване на пръст, но президентът беше кристално ясен каква е позицията на САЩ по всички тези въпроси", посочи Съливан пред журналисти. Той каза, че Байдън е приветствал възможността за пряк диалог с Путин. Съливан посочи още, че САЩ не смятат, че Путин е взел решение дали да нахлуе в Украйна. Той добави, че Съединените щати биха отговорили положително на очаквания натиск от страна на съюзниците за разполагане на американски сили в случай на руска инвазия в Украйна.

 

"Сега ние сме готови да направим неща, които не направихме през 2014 г., ако Русия нахлуе в Украйна", посочи той. Съветникът отбеляза, че САЩ продължават да доставят отбранителни продукти на Украйна. Съливан каза още, че Байдън е говорил с лидерите на Франция, Германия, Италия и Великобритания след срещата с Путин. Той съобщи, че американският президент ще разговаря с президента на Украйна Володимир Зеленски в четвъртък.

Още от "Светът"

Руската атака в Харковска област цели да открие нов фронт, който да отклони силите на Украйна преди пристигането на запа

Лошо изградените украински укрепления и трайния недостиг на боеприпаси позволиха на Русия да напредне в района от петък насам

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени