Джо Байдън: Ако Тръмп спечели изборите, ще ни повлече към разделението и мрака

Партийните конгреси на двете партии, на които ще издигнат кандидатите си ще са през лятото- за РП през юли в Милуоки, а за ДП - през август в Чикаго

Доналд Тръмп-Джо Байдън
Доналд Тръмп-Джо Байдън Източник: Колаж/Zonanews

Доналд Тръмп поведе с голяма преднина пред конкурента му от републиканците Ники Хейли след така наречения "супер вторник". Вчера в САЩ се проведоха първични избори в 15 щата и една американска територия. Настоящият президент Джо Байдън отбеляза 15 победи и само една загуба, която е в американски Самоа.

 

Според временните резултати Тръмп печели в най-малко 12 щата, а Хейли – във Върмонт. Традиционно действащият президент задържа подкрепата си и отново ще бъде кандидатът на своята Демократическа партия. В речта си след победата Тръмп предпочете да поддържа критиките си към настоящото управление. 

"Ние сме страна от третия свят по нашите граници и сме страна от третия свят на нашите избори. И трябва да спрем това", заяви Тръмп.

 

Ники Хейли не направи изявление, но според неин говорител вотът е показал, че остава голям блок от републикански избиратели, които изразяват дълбока загриженост, че се очертава номинация за Тръмп. След тези предварителни избори Тръмп печели 484 делегати, а Хейли - 19. Общият брой за бившия държавен глава става 757, а са му нужни 1215 за номинация. Настоящият президент има 1208 делегати от необходими 1968. 

 

Джо Байдън отново акцентира върху опасностите, които Тръмп носи за американската демокрация. Той предупреждава, че съперникът му може да повлече страната назад към "хаоса, разделението и мрака". 

Избраните делегати ще участват в партийните конгреси през лятото, които окончателно ще обявят своите кандидати за президент. За републиканците големият форум ще бъде през юли в Милуоки, а Националната конвенция на демократите е през август в Чикаго.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени